Az egyetemi félév legfontosabb fogalmai

Fogalmi kisokos sorozatunk első részében a félévvel kapcsolatos alapfogalmakat ismertetjük meg veletek.
De mi is az pontosan?

Fotó / Shutterstock

FÉLÉV

A felsőoktatásban a tanulmányi időt félévekben (szemeszter) mérik. A félév szorgalmi időszakból és vizsgaidőszakból álló, 5 hónapos oktatásszervezési időszak. Az őszi félév szeptember elejétől január végéig, a tavaszi február elejétől június végéig tart.

Az államilag támogatott félévek száma 12.

Fontos, hogy tisztában legyél, milyen ösztöndíjakhoz juthatsz hozzá az általad választott intézményben, ugyanis ezáltal egy kis zsebpénzre tehetsz szert.

ÖSZTÖNDÍJ

Az egyes felsőoktatási intézményekben elérhető ösztöndíjakról elsősorban az intézmények honlapján tájékozódhatnak a jelentkezők. Az ösztöndíjak egyik része tanulmányi átlag és tudományos tevékenység alapján, másik része szociális alapon érhető el. Többféle nem intézményhez kötött ösztöndíj is létezik (mint például a Klebelsberg-ösztöndíj, a Bursa Hungarica vagy az Erasmus).
Egy félév elvégzéséhez elengedhetetlen a tárgyak teljesítése, melyek különböző kreditértékkel rendelkeznek.

KREDIT

Az egyes tanulmányi követelmények teljesítéséhez szükséges mértékegység elnevezése, amelyet általában a tantárgy elvégzéséhez szükséges hallgatói tanulmányi munkaidő alapján állapítanak meg.

Egyes tantárgyak eltérő kreditértékűek lehetnek a tárgy elvégzéshez szükséges munkaidő (tanóra és otthoni felkészülés együtt) függvényében. Egy kredit elvileg 30 munkaórának felel meg.

Ha úgy érzed minden közbejött, és nem tudsz maximálisan az egyetemre koncentrálni, akkor nagy segítség lehet a passzíváltatás, hogy rendbe tudd szedni a dolgaidat.

PASSZÍV FÉLÉV

Amennyiben a hallgató az adott félévben szüneteltetni kívánja tanulmányait, lehetősége nyílik passzív félévre való bejelentkezésre. Ebben az esetben megszűnik az aktív hallgatói jogviszony (de a hallgatói jogviszony megmarad), tehát nem jár diákigazolvány sem. Egymást követően maximum kétszer lehet passzív félévet igénybe venni. Azt, hogy összesen hány félév passziválására van lehetőség, az adott intézmény szabályzata határozza meg.


Reméljük sikerült a félévvel kapcsolatos fogalmakat érthetőbbé tenni számotokra.
További fogalmi kisokos sorozatunkban szó lesz a képzési módokról, az alapvető egyetemi fogalmakról, valamint a gólyáknak is hozunk pár fontos definíciót.