Minden, amit a vizsgaidőszakról tudni érdemes

A vizsgaidőszak szinte mindenki számára más-más jelentéssel bíró kifejezés, amelynek hallatán számos kevésbé örömteli, kétségbeesett, vagy éppen egészen jó, elégedett érzés is eltöltheti az embert.

Fotó / 123RF

Gimnazistaként az egyetemhez közeledve egyre gyakrabban találkozhatsz az ekkor még teljesen elképzelhetetlennek tűnő fogalommal, ami a vizsgaidőszak. Ilyenkor még csak egy távoli nehézségnek tűnik, amivel még ráérsz foglalkozni, azonban mégis tanácsos pár dologra figyelni, mielőtt az első vizsgaidőszakodba csöppennél.

A mítosz, miszerint a vizsgaidőszak nehéz és fárasztó, igaz.

Érdemes az előtte esedékes szorgalmi időszakban tervezgetni, hogy milyen sorrendben jelentkezel a különböző vizsgákra, illetve akár előre is készülni a tárgyakkal, hogy ne érezd: a hullámok összecsapnak a fejed felett.

Szabadságból stressz egy pillanat alatt

Vizsgaidőszak kétszer van egy tanév során: egyszer az őszi, egyszer pedig a tavaszi szemeszter zárásaként zajlik. Ilyenkor a Neptunban feltüntetett vizsgaidőpontok közül választhatsz, azt, amelyik számodra megfelelő.
Vizsgaidőszakban nincsenek előadások és szemináriumok, kizárólag a kiválasztott vizsgaidőpontban kell bemenned az egyetemre, és vizsgáznod.

Ez a fajta szabadság először kecsegtetőnek tűnhet, azonban a halogatás és rosszul beosztott idő könnyen rengeteg stresszt vagy bukást eredményezhet.

Mi lesz, ha megbukok?

Ha megbuktál – ami az egyetemisták túlnyomó többségével legalább egyszer biztosan megesik –, akkor lehetőséged van újra felvenni a vizsgát és javítani, így ijedtségre semmi ok.

Csak bírja a pénztárcád! Nem bukdácsolhatsz ugyanis "büntetlenül"!

Egyes intézményekben a pótvizsgák díjkötelesek. Általában néhány ezer forintos tételről van itt szó, és van, ahol "csak" a többedik javítóvizsga fizetős, de ha nem tanul az ember, könnyen zsebbenyúlós lehet a tanév ezen szakasza. A fizetés igazolásának módját iskolája válogatja: javítóvizsgajegy vásárlásától az elektronikus igazoláson át minden módszerrel lehet találkozni.

Gyakran találkozhatsz az ijesztőnek ható kijelentéssel, miszerint a vizsgaidőszakban sokkal többet kell tanulnod, mint eddig valaha, és hogy ez egy mentálisan és érzelmileg is megterhelő időszak. Tanuld meg kizárni ezeket a véleményeket! Objektíven nem meghatározható, hogy mennyire nehéz és kimerítő az egyetemen vizsgázni, hisz mint szinte minden, ez is több tényező függvénye.
Sok múlik a szakodon, a szorgalmadon, sőt, a szerencsén is. Ha fókuszálsz és kellő energiát fordítasz a tanulásra, úgy igazán eredményesen is végezhetsz, ami óriási lendületet adhat a jövőre nézve, és sikerélménnyel tölthet el.

Hegedűs Eszter