Tudj meg többet az óráidról! FOGALMI KISOKOS

Ha nem tudod, hogy mit jelentenek a tantárgyak nevei mellett lévő besorolások, akkor a Fogalmi kisokos sorozatunk e heti része nagy segítség lehet számodra.

Fotó / 123RF

Előadás

A tanórák egyik típusa. Jellemzően új (elméleti) tananyag megismerésére szolgál.

Az oktató előadást tart, akár több száz hallgatónak, akik jegyzetelnek, de aktívan ritkán vesznek részt a tanóra alakításában. A részvétel nem kötelező.

A vizsgaidőszakban szervezett vizsga (kollokvium) zárja. A koronavírus járvány megfékezése érdekében hozott intézkedések hatására többnyire valamilyen online platformon (teams, zoom) tartják meg az oktatók, esetleg felvételről osztják meg egy videóban az óra tartalmát.

Szeminárium

A felsőoktatási tanórák egyik típusa.

Kisebb hallgatói létszámmal szervezik, a hallgatók aktív részvételével, gyakran hallgatói referátumok és viták formájában zajlik. A részvétel kötelező.

A hibrid oktatási formákban – melyek leginkább jellemzik a 2020/2021-es tanévet – általában ez is online történik.
Ha már egyetemre jársz, oszd meg tapasztalataidat, nálatok hogyan csinálja a tanár!

Gyakorlat

A felsőoktatási tanórák egyik típusa.

Kisebb hallgatói létszámmal szervezik, a hallgatók aktív részvételével zajlik. Az előadáson elhangzó elméleti tananyag gyakorlására szolgál (például számítások elvégzése). Kötelező rajta a részvétel.

A leggyakoribb számonkérési mód a ZH. Ezek írása közben jössz rá igazán, hogy milyen egyszerűek is voltak azok a bizonyos TZ-k a gimiben, amiket akkor még a tanulmányaid legnagyobb megpróbáltatásainak éltél meg.

ZH – zárthelyi dolgozat

Az egyik leggyakoribb számonkérési forma a felsőoktatásban, a szeminárium vagy gyakorlat általában ezzel zárul.

Ezt a diákok általában a szorgalmi időszak végén teljesítik.
Következő összefoglalóban a képzési típusokat mutatjuk be nektek.