A HÖK nem maradhat ki az egyetemi évekből, de pontosan mi is az?

Feltehetően már a felsőoktatásba nyert felvételedet követő pár napban megfogja majd a kezed és nem is engedi majd el egészen a diplomáig. Érdemes tudni róla, mit csinál, hogyan működik és főként, hogy neked mit nyújthat.

Fotó / 123RF

Mi a HÖK?

Minden felsőoktatási intézményben működik HÖK (Hallgatói Önkormányzat), szervezetét tekintve az intézmény tagolódásához igazodva: szakos, kari és egyetemi szinten foglalkozik a hallgatókkal és vesz részt a kari tanácsok valamint a szenátus munkájában.

Országszerte ez mintegy tizenkétezer fiatalt jelent, akik napi szinten dolgoznak hallgatói önkormányzataikban, hogy társaik érdekeit a lehető legjobban képviseljék.

A HÖK által ellátott feladatok a hallgatók életének minden területén megtalálhatóak, kezdve a gólyák integrálásánál, közösségkovácsolásnál és identitásépítésnél, a jóléti szolgáltatásokon át (mint az ösztöndíjak kiosztásának megszervezése) egészen a legkülönfélébb tanulmányi kérdésekben való tájékoztatásig. Az biztos, hogy előbb vagy utóbb neked is dolgod lesz velük.

Mi a HÖOK?

A HÖOK (Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája) ezzel szemben nem intézményi szinten, hanem magasabb fórumokon képviseli a hallgatók érdekeit (pl. Felsőoktatási Kerekasztal, Magyar Rektori Konferencia stb.), a hallgatók véleményét, álláspontját közvetíti a kormányzat felé. Tevékenységének főbb fókuszát jelenleg az ösztöndíjak, a kollégiumi férőhelyek és az intézményi kommunikáció kérdései jelentik.

A középiskolából az felsőoktatásba belépve könnyen lehet, hogy egyedül találod magad, de a HÖK-höz mindig fordulhatsz, akár segítségre van szükséged, akár te is csatlakozni szeretnél, hogy a közösségért dolgozz.

Kőszegi Anna