„Ki akartam venni a részem a vírus elleni harcban” – közel 200 hallgató vett részt a tesztelésben

Van, akit a gyakorlati tapasztalatszerzés vonzott, más így szeretett volna hozzájárulni a járvány elleni védekezéshez. Egy azonban közös mindannyiukban: tanulmányaik mellett önkéntes alapon vállalták, hogy részt vegyenek a PCR-vizsgálatok zökkenőmentes lebonyolításában. A Semmelweis Egyetem újságírója az egyetem önkéntes hallgatóit kérdezte tapasztalataikról, a cikk végén pedig megtekinthető az eddig önkéntes munkát vállalt hallgatók teljes névsora.

Októberig a Semmelweis Egyetem több mint 190 hallgatója vett részt önkéntesen a megnövekedett számú PCR-vizsgálatok lebonyolításában. Az elsőéves, illetve a klinikai gyakorlatokon részt vevő vagy külföldről érkező hallgatóknak is szükségük volt, illetve van negatív PCR-tesztre. Ugyanígy, kizárólag negatív teszt birtokában vehettek részt a hallgatók a gólyatáborban és a tanévnyitón is – mindezek gyors és zökkenőmentes lebonyolításához kellett az önkéntesek segítsége is, a koronavírus második hullámának fellángolása miatt pedig az egyetem továbbra is számít a munkájukra.

Papp Zsombor - HÖK oktatásért felelős alelnök
Papp Zsombor - HÖK oktatásért felelős alelnökFotó / Semmelweis Egyetem


Papp Zsombor, a Hallgatói Önkormányzat (HÖK) oktatásért felelős alelnöke részt vett a feladatra jelentkező hallgatók koordinálásában és a mintavételi pontok kialakításában is.

„Hatalmas kihívást jelentett a szervezés, főleg azért, mert viszonylag rövid idő alatt kellett sok hallgatót mozgósítanunk. Felhívást intéztünk hozzájuk, levezényeltük a mintavételhez szükséges képzést, videót készítettük a megfelelő adminisztráció elvégzéséről. Emellett tájékoztató anyagokat gyártottunk például a higiénés szabályokról és eljárásokról is"

– magyarázta Papp Zsombor, hozzátéve: mindez meghozta a gyümölcsét, hiszen az egyetemi hallgatók korábban besegítettek a Pulmonológiai Klinikán, illetve a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikán működő mintavételi pont munkájában is, illetve részt vállalnak a Szent Rókus Klinikai Tömbben található, a PCR-mintavételek számára fenntartott három rendelő üzemeltetésében is. A HÖK oktatásért felelős alelnöke szerint már a kezdetektől fogva sokan jelentkeztek a felhívásra, amint pedig a hallgatók munkába álltak a szűréseken, még gyorsabban terjedni kezdett a hír, milyen értékes tapasztalatokkal jár az önkéntes munka. „Nemcsak a magyar hallgatók körében volt népszerű a felhívás, rengeteg külföldi diák is jelentkezett. Bár a Hallgatói Önkormányzat közéleti ösztöndíjjal is honorálni tudta a munkát, a legtöbben mégsem ezért jelentkeztek, hanem a szakmai tapasztalatért, azért, hogy segíthessenek, illetve hogy új embereket ismerhessenek meg" – emelte ki Papp Zsombor, aki nemcsak a mostani mintavételekben segített be maga is, de részt vett tavasszal a H-UNCOVER országos, reprezentatív koronavírus szűrővizsgálatban is.

Lipták Zoltán, az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) másodéves hallgatója
Lipták Zoltán, az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) másodéves hallgatójaFotó / Semmelweis Egyetem

Lipták Zoltán az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) másodéves hallgatója a kurrikulum szerint gyakorlati tapasztalatokra csak a későbbi tanulmányai során tett volna szert, ő azonban örül, hogy egyszerre tudott segíteni, és értékes gyakorlati élményeket is kapni.

„Én is átestem a szűrésen, ekkor fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy magam is részt vegyek a PCR-mintavételekben. Meg akartam tanulni, hogyan működik a szűrés, és ki akartam venni a részem a vírus elleni harcban"

– magyarázta Lipták Zoltán, aki online, majd gyakorlati képzés során sajátította el a mintavételi eljáráshoz szükséges ismereteket és készségeket. Tanulmányai mellett amikor csak lehetősége van rá, jelentkezik önkéntesnek és igyekszik segíteni a PCR-mintavételek, és az azt kísérő adminisztrációs feladatok lebonyolításában is.

Bartek Virág, az ÁOK ötödéves hallgatója
Bartek Virág, az ÁOK ötödéves hallgatójaFotó / Semmelweis Egyetem

Bartek Virág az ÁOK ötödéves hallgatója, a mintavételek szervezésében szintén fontos szerepet játszó Instruktor Öntevékeny Csoport (IÖCS) tagjaként koordinálta a gólyatáborba jelentkező hallgatók szűrését. Mikor ezt követően lehetőség volt önkéntesként tovább segíteni a PCR-mintavételeken, nemcsak beállt a szűrést végzők közé, de segítette a feladatra jelentkezők instruálását is. A mintavételi eljárást még akkor tanulta meg, amikor korábban a Sürgősségi Betegellátó Osztályon önkénteskedett, ahol részt vett egy képzésen is – az itt tanultakat a Szent Rókus Klinikai Tömbben működő szűrőponton kamatoztathatta. 

„Jelenleg is van egy klinikai gyakorlatunk, ott azonban csoportosan foglalkozunk egy-egy beteggel – azért is találtam hihetetlenül hasznosnak és inspirálónak a mintavételeken való részvételt, mert ez volt az első olyan gyakorlati tapasztalatom, amikor közvetlenül volt lehetőségem betegekkel kontaktust teremteni. Leendő orvosként hihetetlenül izgalmas volt ilyen helyzetben dolgozni.  

A mintavételi eljárás fájdalommentes, csak apró kényelmetlenséggel jár, ezt azonban vannak, akik nehezebben viselik – már csak azért is, mert egyesek eleve feszültséget éreznek az egészségügyi szituációkban. Őket meg kellett nyugtatni, el kellett velük beszélgetni – nagyon élveztem, hogy a gyakorlatban is kipróbálhattam a pszichés vezetést és több olyan dolgot is, amit a korábbi tanulmányaim során elsajátítottam" – emelte ki Bartek Virág.

Shane Stephen McMillan
Shane Stephen McMillanFotó / Semmelweis Egyetem

Shane Stephen McMillan ötödéves orvostanhallgató a pandémia tavaszi kitörésekor otthonában, Írországban dolgozott egészségügyi területen. Ott tanulta meg a mintavételi eljárást is, amit Budapestre visszatérve szinte azonnal használni is tudott, hiszen ő is jelentkezett önkéntesnek. A Pulmonológiai Klinikán egyaránt besegített a PCR-szűrések lebonyolításában és az adminisztrációban is.

„A járványügyi helyzetben minden segítség jól jön, örülök, ha én is hozzá tudtam járulni a védekezéshez. Az, hogy közben értékes tapasztalatokat is szerezhettem, csak óriási pluszt jelent"

– mondta el, hozzátéve: az elmúlt hónapokban rengeteget tanult, hiszen a klinikán hihetetlenül tapasztalt kollégákkal dolgozhatott. Shane Stephen McMillan szerint Írországban az itthonihoz hasonló korlátozások és szabályozások vannak érvényben. „A járvány kitörése otthon is megrázta az embereket, az orvosoknak és egészségügyi szakembereknek nagyon gyorsan kellett alkalmazkodniuk az új helyzethez. Már a kezdetektől igyekeztem nagyon szigorúan venni a védekezést. Szerencsére a Pulmonológiai Klinikán is nagy hangsúlyt fektettek erre, a megfelelő fertőtlenítésre és higiénére, a maszkviselésre, a biztonsági előírások betartására – ennek köszönhető hogy nemcsak én nem fertőződtem meg, de senki a környezetemben dolgozók közül" – mutatott rá.

Az önkéntes hallgatók munkájáért dr. Merkely Béla rektor a Semmelweis Egyetem felújított hallgatói tereinek ünnepélyes átadásán mondott köszönetet, és okleveket adott át a hallgatói szervezetek képviselőinek. Az elismerést Tripolszky Bálint, a Hallgató Önkormányzat elnöke, Bódis Bendegúz, az Instruktor Öntevékeny Csoport elnöke, Moin Moeinzadeh, az International Semmelweis Student Association elnöke, valamint Constantin Feller, a Deutschsprachige Studentenvertregung Semmelweis elnöke vehette át. Az erről szóló cikkünket a linkre kattintva olvashatja.

Az eredeti cikket Szabó Attila írta és a Semmelweis Egyetem weboldalán olvasható