Melyik úton induljak? Képzési területek a felsőoktatásban

Érettségizni fogsz, de még fogalmad sincs, milyen irányba indulj tovább? Azt sem tudod, milyen képzési területek léteznek egyáltalán és azokon belül milyen szakokra lehetséges jelentkezni? Nem kell kétségbe esned, segítünk a felsőoktatási rendszer megismerésében.

Fotó / Getty Images

Először is érdemes feltérképezned a képzési területeket, ha azokat megismered, talán már egyből tudsz is szűkíteni, hogy mik érdekelnek, vagy éppen mik azok, amik aztán biztosan nem jöhetnek szóba!

A magyar felsőoktatási képzéseket a vonatkozó jogszabály 15 területre osztja a képzés tartalma alapján. A képzési területeken belül – mint például agrár-, bölcsészettudomány vagy műszaki – különböző szakok vannak, amelyeket a felsőoktatási intézmények vagy a képzési területeknek megfelelő karaik hirdetnek meg.

 1. Agrár (Olyan szakok tartoznak ide, mint például mezőgazdasági mérnök, élelmiszermérnök vagy vidékfejlesztési agrármérnök szak.)
 2. Bölcsészettudományi (Olyan szakok tartoznak ide, mint például pszichológia, anglisztika, közösségszervezés, régészet, nyelvészet, filozófia, történeti, média, irodalom vagy kultúratudomány szak.)
 3. Gazdaságtudományok (Olyan szakok tartoznak ide, mint például gazdálkodás és menedzsment szak, nemzetközi gazdálkodás, pénzügy és számvitel, kereskedelem és marketing vagy turizmus-vendéglátás szak.)
 4. Informatika (Olyan szakok tartoznak ide, mint például mérnökinformatikus, programtervező informatikus vagy gazdaságinformatikus szak.)
 5. Jogi (Olyan szakok tartoznak ide, mint például jogász, igazságügyi igazgatási vagy munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási szak.)
 6. Műszaki (Olyan szakok tartoznak ide, mint például gépészmérnök, villamosmérnök, járműmérnök vagy műszaki menedzser szak.)
 7. Orvos és egészségtudomány (Olyan szakok tartoznak ide, mint például általános orvos, ápolás és betegellátás vagy fogorvos szak.)
 8. Pedagógusképzés (Olyan szakok tartoznak ide, mint például gyógypedagógus, óvodapedagógus, tanító, szociálpedagógia vagy tanár szak.)
 9. Sporttudomány (Olyan szakok tartoznak ide, mint például testnevelő, gyógytestnevelő-egészségfejlesztő, edző, rekreációszervező és egészségfejlesztő vagy sportszervező szak.)
 10. Társadalomtudomány (Olyan szakok tartoznak ide, mint például kommunikáció- és médiatudomány, nemzetközi tanulmányok vagy szociológia szak.)
 11. Természettudomány (Például olyan szakok tartoznak ide, mint biológia, fizika vagy kémia.)
 12. Államtudomány (Olyan szakok tartoznak ide, mint például katonai vezetői, közigazgatás-szervező vagy bűnügyi (bűnüldözési) szak.)
 13. Hitéleti (Olyan szakok tartoznak ide, mint például zsidó liturgika, teológia vagy buddhista tanító szak.)
 14. Művészet (Olyan szakok tartoznak ide, mint például fotográfia, táncművész, textiltervezés vagy animáció szak.)
 15. Művészetközvetítési (Olyan szakok tartoznak ide, mint például drámainstruktor, képalkotás, kézműves tárgykultúra vagy zenekultúra szak.)