Kettő lett, maradhat? – Mindent a Double Degree programról

A Double Degree (kettős diploma) programok lehetőséget kínálnak arra, hogy magyar egyetemed alap- vagy mesterképzésével párhuzamosan egy külföldi intézmény programját is elvégezd, ezzel egyszerre két diplomát szerezve. A programtól függően adott szemesztereket töltesz külföldön és meghatározott tárgyakat kell elvégezned.

Kettő lett, maradhat? – Mindent a Double Degree programról
Kettő lett, maradhat? – Mindent a Double Degree programrólFotó / Budapesti Corvinus Egyetem / © Both Balázs/Both Balazs

Mivel több, mint egy Erasmus-program?

Az Erasmus program során vendéghallgatóként tanulsz egy külföldi intézményben, és hazaérkezve magyar egyetemed elismeri az ott teljesített krediteket, amelyeket itthon is teljesíthettél volna. Ezzel szemben a Double Degree program során egyszerre két egyetem képzését abszolválod, amiért két külön, egyenértékű diplomát kapsz az intézményektől. Ezzel együtt a kettős diploma program keretében az elvárások is nagyobbak: ugyanazokkal a követelményekkel szembesülsz, mint a partnerintézmény diákjai - nincsenek könnyített vizsgák, nem számít, ki honnan jön, mi az anyanyelve, mindenkinek azonos feltételek között kell helytállnia.

Miért jó ez nekem?

A program általában rövidebb ideig tart, mintha a két egyetem képzését külön-külön végeznéd el. A külföldön töltött szemeszterek idejére megpályázható Erasmus+ ösztöndíj remek anyagi segítség lehet azok számára, akik nem tudják vállalni egy komplett külföldi képzés összes költségét. A kettős diploma programban résztvevők előnybe kerülnek továbbá a munkaerőpiacon is, hiszen egy elismert nemzetközi egyetem oklevele bizonyítékként szolgál nemcsak magabiztos nyelvtudásodról, de az adott ország gazdaságát, társadalmát, kultúráját illető ismereteidről is.

Hogyan jelentkezz?

A programra való jelentkezés a részképzés pályázat keretein belül zajlik november 9-20. között. A regisztráció a Neptunban, kérvény leadásával történik, ekkor kell benyújtani az iratokat és igazolásokat (önkéntesség, verseny, stb.). A leadott kérvény pdf változatát küldd el a double.degree@uni-corvinus.hu címre november 20-ig. Ezt követően januárban/februárban várható egy személyes beszélgetés az adott program felelősével, aki eldönti, hogy a jelentkező alkalmas-e a kettős diploma képzésben való részvételre.

Mik a jelentkezés feltételei?

A Bambergi és a Passaui Egyetemre jelentkezőknek minimum középfokú komplex német, míg a többi programra pályázóknak minimum középfokú komplex angol nyelvvizsgával kell rendelkezniük. Az elvárt minimum átlag 3.0. Az elbíráláskor a döntő feltételek a tanulmányi átlag, a nyelvtudás és a motiváció.

Hogyan befolyásolja a kiutazást a vírus?

A járványhelyzet megfékezésére tett óvintézkedések (például hibrid vagy online oktatás) országonként és egyetemenként eltérnek. Általánosan elmondható, hogy a kettős diploma képzés alatt ugyanazok a jogok illetnek meg, mint bármelyik helyi hallgatót. Abban az esetben tehát, ha egy külföldi partner esetlegesen nem fogad cserehallgatót, a kettős diploma képzés keretében (adott esetben online) a korlátozások ellenére is elvégezheted a külföldi féléveket.

Alap vagy mester? Ösztöndíjas vagy önköltséges?

A Double Degree programban alap- és mesterképzésen is részt vehetsz, akár kétszer is. Alapképzésben tanuló hallgatóként a harmadik évet, mesterképzésen pedig jellemzően a második évet töltheted külföldi partnernél. A programnak külön költsége nincs, az ösztöndíjas hallgatók külföldi tartózkodásuk alatt is ingyenesen tanulnak, míg az önköltséges képzésben résztvevők ekkor is magyar tandíjat kötelesek fizetni. Levelezős munkarendű kettős diploma program nincs.

Hol kaphatok további információt a Double Degree programról?

Amennyiben érdekel a kettős diploma program, IDE kattintva olvashatsz bővebben a képzésről, további kérdéseiddel pedig a double.degree@uni-corvinus.hu email-címen tudsz érdeklődni.

Kettő lett, maradhat? – Mindent a Double Degree programról
Kettő lett, maradhat? – Mindent a Double Degree programrólFotó / Budapesti Corvinus Egyetem / © Both Balázs/Both Balazs

Forrás: CORVINUS