Most akkor melyik a legjobb egyetem? Mutatjuk!

A Figyelő Felsőoktatási Rangsor 2021-es kiadványának abszolút egyetemi-főiskolai rangsora a magyarországi alap- és/vagy osztat- lan képzést meghirdető egyetemeket és főiskolákat hasonlítja össze és állítja sorrendbe a hallgatói, oktatói kiválóság, az elhelyezkedési mutatók és a nemzetközi mobilitás adatai alapján.

Nem szerepelnek benne azok az intézmények, amelyeknek 2020-as felsőoktatási felvételi általános eljárása során nem volt legalább 10 nappalis alap- vagy osztatlan szakos felvett hallgatója. Nem vették figyelembe a hitéleti képzéseket és nem rangsorolják azokat az intézményeket sem, amelyeknek főleg művészeti vagy művészetközvetítés képzési területen vannak hallgatóik. Így végül idén 32 egyetemet és főiskolát vettek számba. A rangsor az aktuális intézményi struktúrát tükrözi.

 Mi alapján állították fel a sorrendet?

  • A jelentkezők és a felvételt nyertek száma
  • A bejutott diákok eredményei
  • Hallgatók és a tanárok teljesítménye
  • Hallgatói mobilitás (mennyi diákot vonzanak távolabbi területekről)
  • Diplomaszerzés utáni eredmények, teljesítmény

A rangsor jól mutatja, hogy az egyetemek és főiskolák sorrendje meglehetősen stabil és Budapest-központú. Ugyanaz a tíz univerzitás szerepel az első tízben, mint tavaly. Természetesen nagyon különböző intézményekről van szó, így az összehasonlításuk is csak korlátokkal végezhető el.

A sorrend

Intézményi abszolút rangsor
Intézményi abszolút rangsorForrás: Figyelő Felsőoktatási Rangsor 2021

MEGJELENT A FELSŐOKTATÁSI RANGSOR!

A 2021-es Felsőoktatási Rangsorban részletesen megtalálod, hogyan szerepelnek az egyetemek egyes mutatókban. Keresd az újságárusoknál, vagy rendeld meg itt: http://lapcentrum.hu/rangsor