Padtól a katedráig: A tanárképzés útvesztői - I. rész

Ha tartottál már órán kiselőadást, és élvezted az osztálytársak csillogó tekintetét... Ha szabadidődben szívesen segítesz másoknak a tanulmányaikban... Ha már átélted, mekkora örömöt ad, ha valaki általad, a te segítségeddel ért meg valamilyen összefüggést... Ha úgy érzed, akár hivatásként is szívesen gyakorolnád ez a tevékenységet... Akkor ez a cikk neked szól!

Padtól a katedráig című sorozatunkkal azokhoz a fiatalokhoz kívánunk szólni, akik valamilyen módon érintettek a tanárképzésben: leendő, jelenlegi és volt tanáris hallgatókhoz, érdeklődőkhöz. E cikkünk által a hazai közismereti és művészeti tanárképzés rendszerének felépítésébe nyújtunk betekintést.

Hol?  

DE, EKE, ELTE, KRE, LFZE, ME, NYE, PE, PPKE, PTE, SZTE

Mennyi ideig?  

Amennyiben nincs még (tanári) diplomád, abban az esetben számíts rá, hogy hosszú éveket kell az egyetemi padban töltened. A jelenlegi szabályzások szerint a tanárképzés közismereti és művészeti szakok esetében (néhány ritka kivételtől eltekintve) nappali, osztatlan, kétszakos képzés formájában zajlik.

Hogyan lesz valaki tanár?
Hogyan lesz valaki tanár?Fotó / 123RF

A legtöbb helyen 10, 11, illetve 12 féléves képzések közül választhatsz. Az utolsó két félév minden esetben összefüggő tanítási gyakorlatként funkcionál, ahol tulajdonképpen már dolgozol, azzal a különbséggel, hogy néhány órád még ekkor is lehet az egyetemen, de ezek már szervesen a tanári tevékenységedről szólnak. 10 féléves képzéssel mindkét szakodon általános iskolai (alapfokú), 12 félévessel mindkét szakodon középiskolai (középfokú), 11 féléves képzéssel pedig vegyes végzettséget szerzel. Arról, hogy melyik szakodon milyen végzettséget szeretnél, az egyetemi tanulmányaid folyamán kell nyilatkoznod.

Mi micsoda?  

Nappali képzés: Be kell járnod az egyetemre, az oktatás a hétköznapokon zajlik. (Már amikor nincs világjárvány...)

Osztatlan képzés: Hasonlóan az orvosok és a jogászok képzéséhez a tanárképzés is "egyhuzamban" történik, nincs külön alap- és mesterszak.

Kétszakos képzés: Amikor jelentkezel, nem egyetlen szakot, hanem szakpárt választasz, azt a két tantárgyat, amelyet oktatni szeretnél. (Ugyan sokféle párosítás elképzelhető, de nem feltétlenül indul minden szakpáron képzés az összes tanárképzéssel foglalkozó egyetemen, erről érdemes előre tájékozódnod a hivatalos honlapokon.)

Buzás Boglárka