5 ok, amiért muszáj Erasmusra menned

Bár a világ feje tetején áll, Erasmusra menni most sem lehetetlen. Nem érdemes a lehetőségről lemondani, hiszen hatalmas kaland, amiből csak előnyöd származhat.

Ami régen kiváltságos kevesek szerencséje volt, ma már sokkal szélesebb köröknek elérhető. Nem kell hozzá mást tenni, mint az adminisztratív erdőben lavírozni kicsit, és már indulhatunk is, hogy életünk legnagyobb leckéjével szembesüljünk kaland köntösbe bújtatva. Azok, akik megjárták már ezt az utat, tudják, hogy elkerülhetetlenek azok a pillanatok, amikor az ember tanácstalanul áll a megoldandó feladatok előtt, bármennyire is hétköznapiak azok. A nehéz pillanatok őszinte elismerése mellett azonban nagyon fontos arról is beszélni, miért ez az egyik legjobb döntés, amivel a jövődbe fektethetsz. 

Az Erasmus hatalmas kaland
Az Erasmus hatalmas kalandFotó / 123RF

Színesíted az önéletrajzod  

Nemcsak egy állásinterjúkon elmesélhető jó sztorival, hanem egy olyan tapasztalattal, minek hála a munkaadók többsége vonzóbbnak fogja a te pályázatodat találni annál, akinek nincs nemzetközi élménye. 

A felfedezés öröme  

Az egyik legkézenfekvőbb és legnépszerűbb ok, amiért a fiatalok Erasmusra szeretnek menni, nem más, mint az utazgatás és a felfedezés. Az indok nagyon is jogos: e kalandok során szerzed majd a legtöbb szívmelengető emléket. 

Tanulás külföldön, ingyen  

Bár a legtöbb hallgatónak a tanulásnál vonzóbbak a bulik, tagadhatatlan, hogy elég nagy privilégium egy neves, külföldi egyetemen ingyen tanulni, hiszen bár lesznek kiadásaid, tandíjat biztosan nem kell majd fizetned, és ösztöndíjat is kapsz.

Önbizalomnövelés  

Ha egy fél évig teljesen egyedül boldogulsz egy merőben idegen környezetben, hazatérve jogosan érezheted úgy, hogy a felmerülő hétköznapi problémák már meg sem kottyannak neked. Tudni fogod, hogy úgyis megoldod. 

Táguló látókör  

Egy másik ország, kultúra, szokások, emberek, barátok annyi minden újat mutat majd neked, hogy észre sem veszed mennyire megváltozik majd a nézőpontod. Ahogy sok új szemlélettel találkozol, úgy változik majd a sajátod: sokkal toleránsabb és megértőbb leszel.

A lehetőségek végtelenek, az egyetlen valós veszély pedig a hazatérés utáni depresszió. A jelszó pedig: aki mer, az nyer.

Kőszegi Anna