Egyetemisták a járvány ellen

Mint ahogy azt már írtuk, az egyetemek hallgatói is jelentősen kiveszik a részüket a pandémiával való megküzdésben, hiszen számos diák segédkezik a járványügyi tesztelésben.

Az Országos Mentőszolgálat terheinek csökkentése érdekében a mintavételekben való közreműködésre várja az orvostanhallgatók és más egészségügyi hallgatók jelentkezését a Covid védekezésben történő feladatellátásra. Továbbá a nem egészségügyi karok hallgatóit is szívesen várják adminisztrációs és szállítási feladatokban való önkéntes részvételre.
A feladatok ellátáshoz szükséges védőfelszerelést a mentőszolgálat biztosítja számukra, valamint ha nem lakóhelyükön történik a feladat ellátása, akkor szállást és napi háromszori étkezést is kapnak az önkéntes diákok.

Hoztunk nektek még pár intézményt, melynek hallgatói igen példamutató munkát végeznek ebben a nehéz helyzetben.

Debreceni Egyetemen az Egészségügyi Kar hallgatói Szlovákiában kapcsolódtak be a mintavételezésbe, az Általános Orvostudományi Kar hallgatói pedig Magyarországon segítik a koronavírus elleni védekezést. Jelenleg mintegy 50 ötöd- és hatodéves hallgatója vesz részt a mintavételezésben, önkéntes alapon, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az Országos Mentőszolgálattal (OMSZ) együttműködve. Tavasszal több, mint 800 magyar és külföldi hallgató teljesített szolgálatot a sürgősségi osztályokon, triázsolást végeztek, illetve az OMSZ munkáját is segítették. Az elmúlt időszakban ez a feladatkör kiegészült laboratóriumi minta előkészítésben való részvétellel és egyéb adminisztratív feladatok ellátásával.

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói közül csaknem félezren jelentkeztek már a koronavírus elleni védekezés önkéntes segítői feladataira. Prof. Dr. Lázár György, a SZTE Általános Orvostudományi Karának dékánja elmondta, hogy a hallgatókat egyelőre 2 hetes időintervallumra veszik igénybe az Országos Mentőszolgálat munkatársai.

A Pécsi Tudományegyetemen a mostani időszakban 45 önkéntes jelentkezett. A hallgatók mintavételt végeznek majd 8 megye (Bács-Kiskun, Baranya, Fejér, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala) különböző helyszínein. Az önkéntes diákokat - lázmérés után - a készenléti rendőrség járműveivel vitték a megyeszékhelyekre, ahol alapos kiképzés után védőfelszereléssel látták el őket, hogy megkezdhessék segítő munkájukat.

Az Országos Mentőszolgálat továbbra is kéri a hallgatókat, hogy folyamatosan jelentkezzenek az önkéntes segítői feladatokra.