Méltányossági kérelem a kolihoz - de mi is ez?

Mint ahogy arról már korábban is írtunk, a november 9-ei járványügyi szigorítások után az egyetemisták többségének el kellett hagynia a kollégiumokat. A megfelelő kérelemmel, csatolt dokumentumokkal és indokkal, méltányolható helyzetben mégis bent lehet maradni. 

De hogy mi is ez a kérelem és kik nyújthatják be? Mutatjuk!

A kollégiumban maradás kulcsa az úgynevezett dékáni/rektori méltányossági kérelem. Ebben az esetben a rektor/dékán saját hatáskörben, a hallgató kérelmére, különös méltányossági okokból, egyedileg dönthet a kiköltöztetés mellőzéséről. A kollégiumban tartózkodás elsősorban a határon túli és külföldi diákok, a hatósági házi karantén kötelezettséget a kollégiumban teljesítők számára engedélyezhető.

A november 9-ei járványügyi szigorítások után az egyetemisták többségének el kellett hagynia a kollégiumokat.
A november 9-ei járványügyi szigorítások után az egyetemisták többségének el kellett hagynia a kollégiumokat.Fotó / Unsplash

Az egyetemi weboldalakon talált információk alapján megállapítható, hogy a kérelmet legtöbb esetben Neptunon keresztül lehet benyújtani és egy előre meghatározott összeg befizetésével jár, ami egyetemenként eltérhet. A beadvány célja, hogy a Hallgatói Követelményrendszer bármely pontjától eltérő vitás eseteket megítélje, ha az a hallgató önhibáján kívül történt.

Rektori méltányossági kérelmet benyújtani többnyire a dékáni méltányosság lehetőségének kimerítését követően, a dékáni méltányossági határozatban foglaltak teljesítése után lehet.

A beadás pontos menetéről és összegéről a saját egyetemeden tudhatsz meg több információt.

Példaként a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának rektori méltányossági kérelmének formanyomtatványát mutatjuk meg neked, hogy képbe kerülj, milyen adatokra van szükséged a leadásához:

♦ Név

♦ Neptun kód

♦ Szak és tagozat

♦ Finanszírozási mód

♦ Lakhely

♦ Telefonszám, e-mail cím

♦ Tanulmányi előadó neve

♦ Az aláírásod

♦ Ezek mellé egy pár soros kérelemindoklást is mellékelned kell


A példa formanyomtatványt itt tekintheted meg.