Neptun - Aki lemarad, az kimarad

Fogalmi kisokos sorozatunk legújabb részében csupán egy definícióval, méghozzá a Neptunnal foglalkozunk, ugyanis nem kevés időt emészt fel egy egyetemista életéből, és méltán példázza azt a mondást is, hogy aki lemarad, az bizony kimarad.

De hogy mi is pontosan az a Neptun?NEPTUN: A Neptun rendszer a felsőoktatási intézmények tanulmányi, pénzügyi, oktatásszervezési feladatainak adminisztrálására, valamint az oktatással kapcsolatos tevékenységek elvégzéséhez használható online rendszer. Segítségével a hallgatók az interneten intézhetik ügyeiket: a Neptunban található tárgyleírások és mintatantervek alapján felvehetik tárgyaikat, megnézhetik órarendjüket, vizsgákra jelentkezhetnek, ellenőrizhetik tanulmányi előmenetelüket. Itt nyílik lehetőség valamennyi félév végén az oktatók hallgatói véleményezésére. Továbbá itt ellenőrizhetik befizetési kötelezettségeiket, és a gyűjtőszámla használatával befizethetik azokat. A kollégium díjait is itt rendezhetik, az ösztöndíj kifizetése, a Diákhitel kérelme is a Neptunban intéződik.

Bár sok hasznos funkcióval rendelkezik ez a rendszer mégis valószínűleg sokunkkal előfordult már, hogy tárgyfelvétel vagy vizsgajelentkezés előtt pár perccel, remegő kézzel próbálunk bejelentkezni a Neptunba, ám a rendszer túltelítettsége, vagy a gyenge internetünk miatt betelnek a helyek és lemaradunk az előre eltervezett órarendünkről vagy vizsganaptárunkról.

A Neptun nem kevés időt emészt fel egy egyetemista életéből.
A Neptun nem kevés időt emészt fel egy egyetemista életéből.Fotó / Neptun

Néhány tipp, ami segíthet, hogy kevésbé legyen stresszes a Neptun használat:

  • Cseréld ki a számot a weboldal címében. 

pl.: https://neptun2.ppke.hu/hallgato2/login.aspx,

https://neptun3.ppke.hu/hallgato2/login.aspx

Pont ugyanolyan jól működik mindegyik oldal, csupán a túlterheléstől menthet meg ez a trükk, ugyanis különválasztja a hallgatókat, és mindegyik weboldalon elölről indul a bejelentkezettek száma. (Sajnos ez a megoldás nem minden egyetem Neptun rendszerénél alkalmazható.)

  • Tölts ki kérdőíveket!

Néhány egyetem felajánlja, hogy ha kitöltesz egy hallgatói vélemény kérdőívet, -melyben értékelheted a tanárokat és a képzést- akkor egy előrehozott vizsga- vagy tárgyfelvételi időszakban veheted fel a tárgyakat/vizsgákat. Ezáltal elkerülheted azt a tömeget, amely miatt túlterhelődik a rendszer.

Figyeld az unilife.hu oldalt: hamarosan Neptun hírekkel jelentkezünk, gyakori kérdések, alapvető Neptun funkciók bemutatásával.