Tippek a vizsgaidőszakra, avagy így kerüld el az idegösszeomlást

Az egyetemista lét elkerülhetetlen része a vizsgaidőszak, ami sokak számára jelent egyet a stresszeléssel, végeláthatatlan tanulással, de talán még könnyekkel is. Pánikra azonban semmi ok, hiszen a következő tippeket követve jelentősen kevesebb izgulással és kicsit kellemesebben is megúszhatod a félév végét.

1. Oszd be a tanulnivalód és tedd élvezhetőbbé!

Akármennyire is klisés, a megfelelő időbeosztás életmentő a vizsgaidőszakban, anélkül teljesen elveszítheted az irányítást a feladataid felett. Készíts egy táblázatot, amibe lejegyzeteled, melyik nap, mennyit és mit tervezel tanulni. Ha ez megvan, tedd a körülményekhez képest a legélvezhetőbbé a folyamatot; hallgass zenét, írd ki a nehezen megjegyezhető dolgokat, és tedd ki őket a szobád különböző pontjaira, vagy mondd fel magadnak a tanultakat.

2. Mozogj és aludj eleget!

Vizsgaidőszakban – amikor minden gondolatod a végtelen tanulnivalóra fókuszál – sem szabad megfeledkezni az önmagadról való gondoskodásról. Ilyenkor sokan háttérbe szorítják az alvást, és végkimerülésig tanulnak, azonban ezzel a stressz ördögi körébe is sodorhatod magad, és még hatékony sem leszel. A minőségi alvás bizonyítottan csökkenti a stressz-szintet, valamint kipihenten a tanulás is sokkal könnyebben megy, így ilyenkor is szánj rá elegendő időt. Az alvás mellett mozogni is érdemes egy teendőkkel teli időszakban (is), hiszen bármely formája számos pozitív „mellékhatással" jön: a mozgás javítja a hangulatod, meditációs hatással bír, és még a stresszt is csökkenti.

Pánikra semmi ok, segítünk túlélni a vizsgaidőszakot!
Pánikra semmi ok, segítünk túlélni a vizsgaidőszakot!Fotó / 123rf

3. Minden napba csempéssz egy kis szórakozást!

Ugyan ez az időszak messze áll a mókástól, viszont minden napba lehet valami szórakoztatót és felemelőt csempészni, ami megtöri a tanulással töltött órák monotonitását. Találj valamit, ami számodra élvezetes, és iktasd be a napodba, akárhogy is alakuljon az. Nézz egy filmet, süss valamit, menj el moziba, találkozz (akár online) egy baráttal vagy tölts ki egy könnyedebb kvízt az unilife.hu oldalon! Mindegy, mit választasz, biztosan elviselhetőbbé teszi a vizsgaidőszakot. Ennyi én-idő mindenkinek jár!

4. Kommunikálj másokkal!

Vizsgaidőszakban sokan hajlamosak kizárni a külvilágot, és elmerülni a teendőinkben, pedig egy beszélgetés vagy néhány biztató szó csodákra képes. Ilyenkor se sajnáld az időt a szeretteidre, vacsorázz együtt a családoddal, beszélgess valakivel, aki hasonló cipőben jár (és ne csak a tananyagról), mert garantáltan jobban fogod érezni magad!

Végezetül pedig, akármilyen ijesztő és nehéz is a vizsgaidőszak, ne stresszeld túl és ne ostorozd magad! Ha megtetted a tőled telhető legtöbbet, akkor nincs mitől tartanod. És amúgy is ott a utóvizsga...