A BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán nem adják ingyen a diplomát

„Érdemes megnézni az Oktatási Hivatal országos felmérésének (Diplomás pályakövetés) eredményét: valamennyi szakunk a legjobb minősítést kapta az országban a szakmaiság, az elismertség és a fizetés kategóriában. A diákok nem buták: figyelik ezeket az adatokat és azok alapján döntenek" – fogalmazott Charaf Hassan, a BME Villamosmérnöki és Informatika Kar (VIK) dékánja.

A koronavírus-járvány megfékezésére hozott intézkedéseknek hogyan tudtak megfelelni?

Nem akartunk visszahúzódni a járványhelyzetben sem, mert az a képzés minőségének a rovására ment volna. Nagyon komoly szervezéssel és anyagi áldozatok árán megteremtettük a biztonságos oktatás feltételeit az alsóbb évfolyamokon, ahol a személyes kapcsolat, a kérdezés, a konzultáció meghatározó eleme az egyetemi oktatásba való beilleszkedésnek. Nagy felbontású kamerákat, nagy teljesítményű lézerprojektorokat szereltünk fel annak érdekében, hogy egy-egy előadás több teremben is követhető legyen, a valamilyen okból távollétre kényszerülők számára a foglalkozások videofelvételeit elérhetővé tesszük.

A felsőbb évfolyamokon a manuális tevékenységet igénylő laboratóriumokat jelenléti formában oktatjuk, de az előadásokat online közvetítjük. Internetes tananyagokat dolgoztunk ki, amelyeket a járványhelyzet elmúltával is jól tudunk hasznosítani vendéghallgatók oktatásában és külső szakemberek továbbképzésében is.

"Nem akartunk visszahúzódni a járványhelyzetben sem"
"Nem akartunk visszahúzódni a járványhelyzetben sem"Fotó / Kőhalmi Péter

Mire a legbüszkébb a karon?

A VIK képzései híresen a „nem a legkönnyebben teljesíthető" kategóriába sorolódnak, azonban a legjobb képességű diákok nem a könnyebben teljesíthető feltételeket, hanem a legmagasabb szintű szakképzettséget és tudást keresik. Olyan tehetséggondozó programokat működtetünk integrált BSc- és MSc-program néven, amelyek az egyébként sem könnyű tananyag-követelményekre további, mélyebb ismereteket raknak.

Érdemes megnézni az Oktatási Hivatal országos felmérésének (Diplomás pályakövetés) eredményét: valamennyi szakunk a legjobb minősítést kapta az országban a szakmaiság, az elismertség és a fizetés kategóriában. A diákok nem buták: figyelik ezeket az adatokat és ezek alapján döntenek. A VIK-et saját egyetemünk is zászlóshajónak tekinti.
Pezseg az élet nálunk, hallgatóink pedig nem engednek a kar által diktált színvonalból. Szakkollégiumaink (Simonyi Károly Szakkollégium, Energetikai Szakkollégium) szakmai tevékenysége kiemelkedő, éves konferenciáik hírnevét sok esetben a világ vezető szervezeteinek, vállalati képviselőinek részvétele és előadása emeli.

Elvárás a műszaki egyetemektől, hogy az ipar számára azonnal bevethető mérnököket képezzenek?

Karunk rendkívül széles körű kapcsolatrendszert ápol az ipar résztvevőivel.

Nincs olyan nagy magyarországi elektronikai vagy informatikai cég, amellyel ne lenne közvetlen és rendszeres kapcsolatunk. Képzéseinkbe projekttantárgyak sorát építettük be, amelyek keretében a hallgatók személyre szabott fejlesztési feladatokon dolgoznak a képzés adott szintjének megfelelő nehézségi fokban. Ezen feladatok több mint háromnegyedét ipari partnereink ajánlják fel, így tanulóink aktuális, éles projekteken dolgozva szerezhetnek tapasztalatokat. Üzemmérnök-informatikus képzésük végén az idejük több mint felét már vállalatoknál töltik kooperatív képzés formájában.

Az országban elsőként vezettük be a duális mesterképzést műszaki területen ezen tevékenységek még hangsúlyosabb támogatására. Sok cégtől halljuk vissza, és méltán vagyunk büszkék erre: „Kipróbáltunk több lehetőséget is, és mi a VIK-en végzett diákokat keressük elsősorban."

Névjegy: Charaf Hassan
• 53 éves, nős, három gyermek édesapja.
• Okleveles villamosmérnöki diplomát 1992-ben, PhD-fokozatot 1998-ban szerzett a BME-n, ugyanitt habilitált 2014-ben, 2017 óta az MTA doktora.
• 2016-tól a BME VIK Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára, 2019-től a Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja.
• Többek közt az Ipar 4.0 Nemzeti Technológia Platform és a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnökségi tagja, a Nemzeti Laboratóriumok Szakmai Tanácsadó Bizottság tagja.

Ha kíváncsi vagy, hogy Charaf Hassan mit tart a kar 3 legfőbb jellemzőjének, akkor a teljes interjúért keresd a 2021-es Felsőoktatási Rangsort, melyet az újságárusoknál vásárolhatsz meg vagy rendeld meg itt!

Az interjút megnézheted itt: