Top 6: Mennyit kereshetsz, ha pszichológia szakon végzel?

A pszichológia szak a bölcsészettudományon belül az egyik legnépszerűbb szak, hiszen közel 2400 első helyes jelentkezőt fogadott, akik közül 975 került be a vágyott képzésre. Na de melyek a top egyetemek ezen a téren, és milyen fizetésre számíthatsz ha ezeken végzel? Ezekre a kérdésekre adunk választ!

Mi is az a pszichológia szak?

A pszichológia alapszakon az elméleti és gyakorlati ismeretek nagyjából egyenlő arányban jelennek meg. A bölcsészet- és társadalomtudományi alapozást követően a szakterületi ismeretek teszik ki a képzés nagy részét, kiegészülve egyes határtudományokkal és módszertani ismeretekkel.
Az alapképzés végén szerzett szakképzettség neve viselkedéselemző.

A képzési idő 6 félév, de a hallgatók nagy része továbbtanul a mesterképzésen.  

A Diplomás Pályakövető Rendszer adatai alapján 2017 decemberében a frissen végzett hallgatók 55 százaléka dolgozott (17 százalékuk tanult és dolgozott párhuzamosan) és 31 százalékuk csak tanult.

Mennyit lehet vele keresni?

Végzettek havi bruttó modellezett átlagjövedelme 2020. júniusában 278 471 és 341 124 forint között alakult.

Mivel a diplomás pályakövetési rendszernek jelenleg csak a 2017. decemberi adatai férhetők hozzá, a toplistán szereplő konkrét átlagos bérösszegek nem fejezik ki a mai munkaerőpiaci valóságot. Összehasonlításul: 2017 végén (I–IV. negyedév átlaga alapján) bruttó 297 ezer forint volt az átlagos nemzetgazdasági átlagbér, míg 2020 közepén (az I. és a II. negyedév átlaga alapján) bruttó 395 ezer, ami átlagosan 33 százalékos növekedést jelent. A legmagasabb friss diplomás átlagbérrel büszkélkedő 10 egyetem adatait ezért a példa kedvéért ezen arány alapján aktualizálták. Ez természetesen szakértői modellezés, de jól mutatja, hogy a frissen végzettek sok esetben nagyon kiemelkedő fizetést is elérhetnek Magyarországon.

Lesz munkám, ha belevágok?

A végzettek közül felsőfokú végzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatottak aránya mindegyik egyetemnél meghaladja a 69 százalékot, tehát elég nagy eséllyel el tudsz helyezkedni ebben a szakmában.
De természetesen egyetemenként is van eltérés! Ha biztosra akarsz menni, akkor a Pécsi Tudományegyetem pszichológia szakát válaszd, ugyanis ott ez az érték a 83 százalékot is felülmúlja.

A pszichológia szak végzősei jellemzően pszichológusként, HR-tanácsadóként, asszisztensként vagy mentálhigiénés tanácsadóként helyezkednek el.

Lássuk a rangsort!

Az egyetem neve mellett zárójelben a végzettek havi bruttó modellezett átlagjövedelme (2020. júniusi adatok), illetve a közülük felsőfokú végzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatottak százalékos aránya látható.

  1. ELTE-PPK - Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar (341 124 Ft, 78,6%)
  2. DE-BTK - Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar (316 905 Ft, 70,4 %)
  3. PPKE-BTK - Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar (310 414 Ft, 69,4%)
  4. PTE-BTK - Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar (308 231 Ft, 83,0%)
  5. KRE-BTK - Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar (287 803 Ft, 74,8%)
  6. SZTE-BTK - Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar (278 471 Ft, 75,8%)

A táblázatokat teljes egészükben a Felsőoktatási Rangsor 2021-es kiadványában találod. Keresd az újságárusoknál vagy rendeld meg itt: http://lapcentrum.hu/rangsor