Decemberi vizsgaidőszak a fa alatt

A tankönyveket bújva, stresszel átitatva várod, hogy vége legyen az egésznek. Tényleg ennyi dolgod van a szeretet ünnepén? Segítünk egy kicsit!

A szobában gőzölgő leves és mézeskalács illata járja át a teret; a párás ablakokon keresztül csak a kinti sötétség hidege és a szomszédos ünnepi fények melege szűrődik át. Az év legszebb ünnepe ez, nem túlzás azt állítani, hogy ezt várjuk a legjobban mind közül. De mi van akkor, ha a téli vizsgaidőszak beárnyékolja mindezt és sehogy sem tudsz szabadulni attól a gondolattól, hogy bárcsak túl lennél rajta?

Nem vagy egyedül

Tudnod kell, hogy a vizsgaidőszak egyik hallgató számára sem tartozik a kedveltebb időtöltések közé. Bár van, aki kimondottan szereti megmérettetni magát, nyilván jár némi izgalommal is, hogy sikerül-e úgy véghez vinned a félévet, ahogyan eltervezted. Néhány év múlva, amikor magad mögött tudod a diplomádat is, rá fogsz jönni, hogy milyen szép is volt ez a korszak. Ne várd, hogy gyorsan teljen el az egész, mert jóllehet, ez már nem a gyermeki állapot, de felnőttként visszagondolva az egyetemi évek számítanak a legemlékezetesebbeknek.

Gondolkodj előre

Bizonyára te is rájöttél, hogy az egyetemen a tömbösített tanulás már nem működik. Érdemes időben beszerezni a kötelező olvasmányokat, és már a félév elején elkezdeni tanulni az anyagot, hogy ne egyszerre zúduljon rád minden a vizsgaidőszak beköszöntével. Ha elég előrelátó és felkészült vagy, sok vizsgádat letudhatod karácsony előtt, a másik felét elég januárban, így a két ünnep között, az év utolsó napjaiban tényleg lehet annyi pihenőidőd, amennyitől feltöltődhetsz.

A vizsgaidőszak egyik hallgató számára sem tartozik a kedveltebb időtöltések közé.
A vizsgaidőszak egyik hallgató számára sem tartozik a kedveltebb időtöltések közé.Fotó / 123rf

Néhány aprósággal kímélheted magad

  1. Örök szabály, hogy a karácsonyi ajándékokat sem hagyjuk az utolsó pillanatra. Bár azt gondolod, hogy egyetemistaként kevés szabadidőd van, hidd el, később ennyi sem lesz. Hangolódj előre, hogy milyen meglepetésekkel készülsz, a gondolati részét abszolválhatod akár utazásaid közben is, közlekedési járműveken.
  2. Ha besegítesz a családodnak a készülődésben, ők is örülni fognak, hogy leveszel némi terhet a vállukról, mi több, minőségi időt fogtok együtt tölteni. Te is jobban fogod értékelni, ha a fa alatt ülve már tényleg csak a béke vár, hisz együtt hoztátok össze.
  3. A szervezetedet is meggyötri a rengeteg nehéz étel, amit ilyenkor hagyomány szerűen, kötelező jelleggel magadba erőltetsz. Ne egyél túl sokat, épp mindig csak egy sütivel kevesebbet, mint amit a szemed kíván. Mértékkel, ez a kulcsa.

Foglalkozz a lényeggel, haladj szép sorban teendőkkel. Sok kicsi sokra megy, végezni fogsz. Maradjon meg ez az időszak a megnyugvásnak és a harmóniának.

Magyar Krisztina