5 dolog, amit középsulisként rosszul gondolsz az egyetemről

Középiskolásként mindannyian előszeretettel fantáziáltunk az egyetemről, ahol majd bulik végeláthatatlan sora, millió új barát és a legjobb évek várnak ránk. Az egyetemista évek eljövetelével azonban gyorsan rájössz, hogy az elképzelések fele igencsak távol áll a valóságtól. De mik is ezek a mítoszok?

Minden nap bulizni fogszNeked is megfordult a fejedben gimisként, hogy az egyetemen (majdnem) minden este óriási bulikban lesz részed? Igen? Az igazság, hogy bár az egyetem tényleg bulis időszak lehet, nem lesz kedved és energiád (na meg pénzed) minden este szórakozni, még ha gimisként máshogy is gondolod. Biztosan lesz néhány felejthetetlen party az évek során, de ugyanúgy vágyni fogsz pihenésre és nyugalomra is.
Gyorskaján fogsz élniAz egyik mítosz az egyetemistákról, hogy csak egészségtelen kaját esznek, és a főzést még hírből sem ismerik. Az életmódodat az egyetemen is magadnak választod, emellett kinek van pénze reggelire, ebédre és vacsira is a Mekiben enni? A legtöbb egyetemista főz magára, ami valljuk be hosszútávon a legjobb megoldás, ami diploma után sem lesz felesleges tudás.

Fotó / 123RF


Egyetemen nem kell bejárni órákraUgyan előadásokra tényleg nem kötelező bejárni, sok szemináriumon – ha nem vagy tisztában a fogalmakkal, ITT képbe kerülhetsz – az oktató számon tartja a jelenlévőket, na meg a bukás megakadályozása érdekében sem árt benézni néha. Ugyan tényleg sokkal kötetlenebb, mint a gimi volt, de így a felelősség is nagyobb, hiszen te szabályozod, mennyire veszed komolyan a feladataid.
Tanulni csak vizsgaidőszakban kellSzaktól függetlenül az egyetemen vannak teendők szorgalmi időszakban is, amiket muszáj teljesítened, ha nem szeretnéd bukni a tárgyad. Befektetett munka nélkül az egyetemen sem fogsz egyről a kettőre jutni, csak ott a döntés kizárólag a te kezedben van; egy professzor sem fog figyelmeztetni és piszkálni a jobb eredményekért.
Mindenki a haverod leszBár az egyetemen biztosan sok új barátra teszel szert (különösen ha nem távoktatásban töltöd...), a 30 fős baráti társaságok nem igazán reálisak, hiába tűnik úgy az amerikai filmekből. Ettől függetlenül mindenképp ismerkedj! Ez az utolsó időszaka az életednek, amikor nem csak dolgozol és veled egyidős emberek vesznek körül. Használd ki!

Minden hamis mítosz ellenére az egyetem egyet jelent egy szuper és meghatározó időszakkal. Használd ki amennyire tudod szórakozásra és fejlődésre egyaránt.