Hogyan ne égj ki az egyetemen? – Egy fekete öves egyetemista túlélő tippjei

Szögezzük le rögtön az elején: egyetemistának lenni nagyszerű dolog. Végre azzal foglalkozhatsz, ami igazán érdekel, azokra a tudományterületekre összpontosíthatsz, amelyekre a szakmád során is szükséged lesz, és jóval nagyobb szabadsággal rendelkezhetsz az időd felett, mint amikor középiskolás voltál. Azonban könnyű olyan hibákat elkövetni, amelyeknek eredményeképp elveszíted a motivációd, ez pedig komoly következményekkel járhat – akár az egészségedre nézve is.

Mi is az a kiégés?

Ha nem reális, túlzottan idealista elképzelésekkel és elvárásokkal vágunk bele valamibe (például a munkánkba vagy a tanulmányainkba), melyek aztán – irreális voltuk miatt – nem teljesülnek, az frusztrációt, teljesítménykényszert eredményezhet bennünk.

Ezután könnyen egy ördögi kör kellős közepén találhatjuk magunkat: egyre többet foglalkozunk a munkánkkal, azonban a teljesítményünk romlik, ezt pedig motivációnk és személyes kapcsolataink is megsínylik.

Könnyen egy ördögi kör kellős közepén találhatjuk magunkat: egyre többet foglalkozunk a munkánkkal, azonban a teljesítményünk romlik.
Könnyen egy ördögi kör kellős közepén találhatjuk magunkat: egyre többet foglalkozunk a munkánkkal, azonban a teljesítményünk romlik.Fotó / 123RF

Miért jelentős a kockázata ennek az egyetemen?

Egyetemenként és szakonként is változik, hogy a szorgalmi vagy a vizsgaidőszak a megterhelőbb. Azonban az általánosan elmondható, hogy amennyiben komolyan veszed a tanulmányaid, vannak hetek, mikor szinte ki sem látszol a tennivalóidból. Két zh, három beadandó, esetleg még egy referátum a hét megkoronázásaként... Ismerős, ugye?

Mit tehetsz?

A saját tapasztalatom és a szakemberek szerint is a legfontosabb dolog a megelőzés.

  • Mielőtt tanórákon kívüli tevékenységet vállalsz, alaposan gondold át, hogy képes leszel-e teljesíteni a saját magaddal támasztott elvárásaidat – akár akkor is, amikor nagyon leterhel majd az egyetem.
  • Építs ki magad köré egy támogató és megtartó baráti közösséget, akikkel bármilyen nehézségedről őszintén tudsz beszélni. Sokszor néhány bátorító szó is nagy segítséget jelenthet!
  • Reflektálj mindarra, ami veled történik! Ha fáradtnak, túlságosan stresszesnek érzed magad, tudatosítsd magadban ezeket az érzéseket, és próbálj rálelni a kiváltó okokra, és ne félj változtatni.
  • Szánj időt rendszeresen a pihenésre! Mi, egyetemisták gyakran krónikus időhiányban szenvedünk. Ennek ellenére – vagy éppen ezért – minden adandó alkalmat érdemes megragadni arra, hogy kicsit kikapcsoljunk. Egy jó könyv, egy közös teázás a legjobb barátoddal vagy szimplán egy séta a városban vagy a természetben mind segíthetnek kicsit kiengedni a gőzt.

A legfontosabb jótanács, melyet adhatok: ne félj segítséget kérni! Ha úgy érzed, egyedül nem boldogulsz a problémáiddal, bátran kérd szakember segítségét: több egyetemen is működik ingyenes, kifejezetten a hallgatói problémákra szakosodott segítő szervezet.

Buzás Boglárka