Középiskolából egyetemre: a kultúrsokk egy új formája

Amikor középiskolából egyetemre kerülünk, az leginkább ahhoz hasonlít, mintha külföldre utaznánk. Hogy kell itt beszélni? Mi ez a sok új kifejezés? Most komolyan e-mailben akarnak velem kommunikálni? Miért vagyok ennyire magamra utalva?

Nem túlzás, hogy az egyetemre kerülés egy hatalmas fejesugrás a felnőtt életbe, különösen, ha rögtön érettségi után kezdjük el tanulmányainkat a felsőoktatásban. Összeszedtük a legfontosabbakat, amire érdemes felkészülni.

Jobban kell majd a szövegértés, mint bármikor

Míg a gimiben a fontos feladatokat és határidőket hetente elmondta az osztályfőnök, bekerültek az ellenőrzőbe és az e-naplóba, és a biztonság kedvéért a szülői értekezleten is elhangzottak, az egyetemen simán lehet, hogy egyébként nélkülözhetetlen információkat kell majd egy nehezen böngészhető, hat éve nem frissült weblap ködös félmondatából leszűrnöd.

Nagy lehet a kísértés a lógásra – érdemes előre tekinteni, és saját magad motiválni!
Nagy lehet a kísértés a lógásra – érdemes előre tekinteni, és saját magad motiválni!Fotó / 123RF

Tényleg felnőttként kezelnek

Na nem úgy, mint gimiben, ahol csak akkor vagy felnőtt, ha a kötelességed kell teljesítened, máskülönben engedélyt kell kérned, hogy mosdóba mehess. Elsőre elég meredek lehet, hogy reggel még anyukád csomagolja a szendvicsed, miközben rád szól, hogy vegyél fel melegebb kabátot, vagy épp a koliban igyekszel jól lakni jobb híján egy instant levessel vagy egy müziliszelettel. Napközben pedig jóval idősebb oktatók magázva szólnak hozzád és kollégának szólítanak, de ez idővel természetes lesz.

Végre igaz, hogy csak magadnak tanulsz!

Bár az is igaz, hogy vannak olyan hallgatók, akiknek évek alatt sem sikerül megszokniuk, hogy nem kell magánéleti részletekkel fűszerezve, sűrű bocsánatkérések közepette megindokolniuk a tanárnak, hogy miért nincs kész a házi feladat. Pedig nagyobb létszámú kurzusokon az oktatót nemhogy nem érdekli, mi van veled, de valószínűleg a nevedet sem tudja. Ez elsőre lehet, hogy ijesztő, de egy idő után inkább megnyugtató, ha egy idegen tanerő nem veszi személyes sértésnek, ha nem az ő órájára készülsz a legtöbbet. Vigyázz, így nagy lehet a kísértés a lógásra – érdemes előre tekinteni, és saját magad motiválni!

Konda Nikolett