Mennyből a kettes? Így hangold össze a vizsgákra való készülést az ünnepléssel!

A karácsony szinte mindenkinek az egyik kedvenc ünnepe az évben. Finom családi ebédek és vacsorák, mézeskalács, bejgli, gyertyafény, Reszkessetek, betörők! és ajándékhegyek... De mitévő legyél, ha annyira eldurvul a vizsgaidőszakod, hogy jó eséllyel a fa alatt is a könyveket kell bújnod, hogy úgy érezhesd, mindent megtettél a tárgy sikeres teljesítéséért? Tippjeink segítségedre lehetnek!

A legjobb védekezés a megelőzés

A fenti örökérvényű gondolat az élet sok területén alkalmazható, és úgy tűnik, az egyetemi tanulmányok esetén sincs ez másképp. Azt, hogy hány vizsgád lesz, szerencsés esetben már félév elején, kevésbé szerencsés esetben is jóval a vizsgaidőszak kezdete előtt tudod. Innentől már csak tervezés kérdése az egész!

Ha van olyan tárgy, ami kifejezetten "mumus", akár már december legelején érdemes lehet elkezdeni feldolgozni, kijegyzetelni az anyagot, így nem egyszerre kell nagyon megterhelned az agyad. (Akár az is előfordulhat, hogy karácsonyra már nem is marad tanulnivalód!) Napi öt oldal két héten át vagy hetven egyetlen nap alatt? A döntés a tiéd...

Ha már összecsapnak a fejed felett a hullámok

Ha túl sokáig halogattad a készülést, akkor bizony sokkal nehezebb dolgod lesz, főleg akkor, ha az ünnep is a küszöbön áll. Azért ne ess teljesen kétségbe! Ebben az esetben fontos, hogy a közeg, ahol tartózkodsz (például a családod), tiszteletben tartsa, hogy jelen pillanatban a tanulmányi céljaidra kell fókuszálnod, és hogy ez valószínűleg neked sem könnyű választás.

Igyekezz kompromisszumot kötni: például az ünnepnapokon napközben tanulsz, este viszont néhány órát a családoddal töltesz, amikor csak rájuk figyelsz és velük foglalkozol. Ez nemcsak a családi béke megóvása végett szükséges, hanem azért is, hogy kicsit pihenj a szellemi munka után. Ne maradj ki a karácsonyi hangulatból a tanulás miatt!

Ne maradj ki a karácsonyi hangulatból a tanulás miatt!
Ne maradj ki a karácsonyi hangulatból a tanulás miatt!Fotó / 123RF

 

Kapcsolj ki!

Ezt most nem (csak) átvitt értelemben mondjuk! Ha sok dolgot kell rövid idő alatt megtanulnod, és még a családi ünneplésből sem szeretnél kimaradni, a különböző üzenetek és értesítések csak rontják a hatékonyságodat. Tapasztalatból beszélünk...
Ha valami miatt mégis lehetetlen, hogy egy teljes napra eltűnj a közösségi felületekről, inkább adj magadnak másfél óránként tíz percet arra, hogy elolvasd az üzeneteidet és válaszolj rájuk, de a tanulási folyamatot semmiképp se engedd félbeszakadni emiatt. Az is megoldás lehet, ha az egész napodban jelölsz ki magadnak egy adott idősávot (például az ebéd utáni fél órát), amikor a közösségi médiával töltheted az idődet.

Ha teljesen kilátástalannak tűnik az egész...

...akkor e sorok szerzője megnyugtat: tudja, miről beszélsz. Ugyanakkor azt is tudja, hogy egy vizsga előtt a helyzet ritkán olyan szörnyű, mint amilyennek látszik, az ember hajlamos alábecsülni a tudását. Legrosszabb esetben a Jézuskának írt lista végére felkerül majd egy kettes és néhány kredit is...

További tippeket itt talász. 

Buzás Boglárka