Bölcsész leszek! Irány a meki?

Nemrégiben egy diákhitellel foglalkozó programon az előadó a diákok felé fordulva közölte: „Nyugodjanak meg, nem lesz nagyon bonyolult, talán még a bölcsészek is megértik." Hamar kiszúrtam a bölcsészeket, döbbent arc, erőltetett mosoly. Valóban csak ennyit ér egy bölcsész diploma? Keressek egy másik szakot vagy irány a meki?

Ha arra adod a fejed, hogy bölcsész leszel érdemes felkészülnöd pár klasszikus mondatra, amelyekkel összefuthatsz, illetve pár frappáns, védekező válasszal – bár ezek szakmából adódóan menni fognak!

Pontosan mi is lesz a munkád? Milyen szakon is vagy? És ezzel mit fogsz kezdeni?Mivel a bölcsészek egyfajta humán multifunkcionális lényekként működnek, nincsen konkrétan kimondott, mindenki által ismert szakmájuk. Ezért az elmúlt években egyre jobban felerősödött a bölcsészek beskatulyázása. Miszerint nincs ránk szükség a munkaerőpiacon, nem elég hasznos a munkánk. Ez ki lett terjesztve a bölcsészettudományi karokra is.

Ez alól sajnos az osztatlan tanári képzésen tanulók sem mentesülnek. Bár rájuk az előbb említett multifunkció nem érvényes, mégis szájhúzogatást lehet tapasztalni a másik oldalról, amikor kiderül, hogy te bizony tanár leszel. Későbbiekben ezek látszódni fognak a munkakeresésnél és a fizetésen is.

Ha arra adod a fejed, hogy bölcsész leszel érdemes felkészülnöd pár klasszikus mondatra.Fotó / 123RF

Filozófus, szabad bölcsész, irodalom szakos. Mi a közös bennük?Ezen diplomával rendelkezők számára valóban kevés elhelyezkedési lehetőség van, még a fővárosban is, illetve aránytalanul alacsony fizetésekben, megbecsülésben van részük, a többi szakmához képest.

Azonban ez nem azért van így, mert nincs szükség rájuk, egyszerűen csak kevésbé számszerűsíthető tudásuk egy megfogható, jól definiálható szakmával szemben. Van azonban a birtokukban valami, ami nem terem minden bokorban: a bölcsész gondolkodásmód, a problémamegoldó és alkalmazkodási készség. Ezek idővel egyre értékesebbek lesznek: ha megtanulnak egy munkafolyamatot, egyedi módon tudják továbbfejleszteni azt.

Szóval, ha bölcsész vagy, akkor szükséged lesz egy nagy vödörnyi vasakaratra, kemény idegrendszerre, jó beszélőkére, terhelhető szaktárgyi tudásra és egy jó relaxációs módszerre.

Halász Réka