Amikor Kevint jegyzetekre cseréled: így változik meg a karácsony egyetemistaként

A fa illata, az ajándékok, a macska a fa tetején és a családi béke (vagy vita) alapvető tartozékai a karácsonynak. Milyen szép volt addig, míg ehhez nem párosult a vizsgaidőszak! Elevenítsük fel, milyen volt gyermekként ünnepelni, és hogyan változtak szokásaink az egyetem évei alatt.

1. Izgalom, várakozásGyermekként nem bírtuk kivárni a karácsonyt, izgatottan számoltuk a napokat, ettük naponta a csokikat az adventi naptáradból. A suliban előkerült a karácsonyi téma minden órán, matekon már karácsonyfákat számoltunk, az összes nyelvórán az ünnepekről tanultunk.

Ehhez képest egyetemistaként ez az egész folyamat kimarad, a várakozást felváltja a zárthelyik írása. A januári vizsgákra még nem készülünk, de már december elején jelentkeznünk kell rájuk, stresszelünk, hogyan osszuk be az időnket januárig.
2. AjándékokGyerekként elhalmoztak bennünket ajándékokkal, rengeteg új játékot kaptunk. A ruhák nem voltak a legérdekesebbek, de azért annak is örültünk. Ezzel szemben ma már zoknit és illatgyertyát kapunk a rokonoktól. Ezen felül pedig tudatosítanunk kell azt a tényt, hogy nekünk is ajándékoznunk kell.

Megvan annak is az öröme, sokszor nagyobb boldogságot okoz, ha látjuk, ahogy a család örül a tőlünk kapott apróságoknak. De legyünk őszinték, és valljuk be, milyen jó volt, amikor az egyetlen dolog, amivel törődnünk kellett, az új játékok voltak.

Legyünk őszinték, és valljuk be, milyen jó volt, amikor az egyetlen dolog, amivel törődnünk kellett, az új játékok voltak.
Legyünk őszinték, és valljuk be, milyen jó volt, amikor az egyetlen dolog, amivel törődnünk kellett, az új játékok voltak.Fotó / 123RF

3. Karácsonyi menüGyermekként nem érdekeltek nagyon a karácsonyi finomságok, ettünk, de nem izgattak a plusz kilók. Egyetemistaként már annál inkább, de közben a fejünkben a hang azt mondja, „egyél addig, amíg nem neked kell magadra főzni". Hisz mennyivel jobb a kész ételt befalni, mint bevásárolni, elkészíteni, tálalni és utána még takarítani is.

Ne is próbáljuk tagadni, a karácsonyt teljesen máshogy éljük meg, mint gyermekként. Ezzel semmi probléma nincs, hisz rengeteg teendőnk van az ünnepek előtt, alatt és után is. A lényeg az, hogy akár egy rövid ideig is, de tudjuk értékelni azt, amit az ünnep ilyen körülmények között is adhat.

Szabó Veronika