Sztárszakmák az IT világában - 2021

Felrobbant az igazi bomba az IT világában. Ennek a szektornak a munkaerőhiányát még a koronavírus-járvány sem tudta visszavetni, sőt még inkább nőtt a kereslet a szakemberekre. Itt az ideje, hogy végleg felszámoljuk a sztereotípiákat a monitor mögött magányosan kódolgató informatikusokról, lássuk, mire lehet számítani a jövőben!

A 2019-es évben óvatos becslések szerint is 22 ezer informatikus hiányzott az alkalmazottak köréből és ezek csak a hazai számok. Magyarországon az információs és technológiai ágazat a foglalkoztatottak ötödének biztosít munkalehetőséget, ugyanakkor a felnőttképzés terén vannak elmaradásaink. A jövőben egyre inkább nagy szükség lesz a kreatív, kiválóan kommunikáló, kulcstechnológiákat könnyen elsajátító szakembereke.

Bár a jövő szakmái még nem is léteznek, érdemes már most felkészülni rájuk

Az információs technológiák még soha nem fejlődtek olyan ütemben, mint napjainkban, 2020 kihívásai pedig bebizonyították, hogy ez a tendencia nemcsak hirtelen megugrott, de jó eséllyel tartani is fogja ezt a modernizációs tempót. A felmérések szerint a cégvezetők 72 százaléka ugyanis egyértelműen előnyben fogja részesíteni a digitális technológiához kapcsolódó újításokat; vagyis a piaci célokat szolgáló IT-ismeretekre minden eddiginél nagyobb szükség lesz. A digitálisan képzett és képzetlen munkaerő között valószínűleg még tovább nyílik majd az olló.

Mi jelent majd biztos jövőt a munkaerőpiacon?

  • Big Data szakértő

Minden, ami az adatok kezeléséhez szükséges. A Data Science különféle eszközök, algoritmusok és gépi tanulási elvek segítségével nyer ki következtetéseket a rendelkezésre álló információhalmazból.

  • Kiberbiztonsági szakember

A vállalatok 80 százalékánál tavasz óta jelentősen megugrott a rosszindulatú informatikai támadások száma, így ez a terület biztosan kifizetődő már most. Átlagosan 15 százalékkal magasabb fizetésre számíthatnak az ilyen irányú képzettséggel rendelkezők.

  • Mesterséges intelligencia fejlesztő

Becslések szerint 2025-re már 133 millió ember foglalkozik majd ezzel a területtel, ami biztos megélhetést jelent a szórakoztató ipartól az autógyártáson át a HR területéig.

  • Cloud mérnök

Egyre nagyobb szükség van rájuk, hiszen jól ismerik a legnépszerűbb felhő szolgáltatásokat és ezek felhasználásával fejlesztik az alkalmazásokat is. Magas szintű programozói és hálózati ismeretekre van szükségük, de a piac jócskán meghálálja tudásukat: körülbelül 37 millió forintos éves átlagfizetésre számíthatnak.

  • Programozó

A kódolás továbbra sem szorul háttérbe, sőt! A programnyelvek naprakész ismerete bármely területen sikerrel alkalmazható lesz, jelenleg a Go, JavaScript, Java és a Python a legnépszerűbbek.

Bár a jövőben számos olyan szakma jelenik majd meg, amelyeket még nem is ismerünk, egyértelműen látszik, hogy az ezekhez szükséges tudásanyag nagy része már most elsajátítható. Ha tartani akarjuk a tempót a világgal, nyitottnak kell lennünk a fejlődésre és az új ismeretekre.

Magyar Krisztina