Ez a DPR abszolút győztes képzési területe

Idén is megjelentek a Diplomás Pályakövető Rendszer (DPR) friss kutatásának adatai, melyek megmutatják, hogy 2019 decemberében mennyi volt a jövedelme és milyen általában a munkaerőpiaci helyzete az egyetemről frissen kikerült hallgatóknak.
Emellett lehetőségünk nyílik arra is, megnézzük a korábbi adatokhoz képest (amelyek a 2017 decemberi állapotot mutatják), hogyan változott a diploma értéke a magyar munkaerőpiacon.

Ez az összeállítás azért is nagyon hasznos számodra, mert segítséget nyújthat, hogy merre menj tovább a középiskola után és bemutatja, hogy melyik képzési területen, milyen munkaerőpiaci lehetőségekhez juthatsz diploma után.

A kutatás alapadatait itt már közzétettük, de most lássuk a népszerűbb képzési területeket!

Nézzük milyen kilátásokra számíthatsz, ha informatikusnak mész!

Alapképzés adatai  

A kutatás tovább erősíti azt az alapvetést, amelyet már mi is közzétettünk: ha garantáltan magas jövedelemre vágysz, akkor érdemes ezt a szakmát választanod!

Itt jól kivehető, hogy az átlagbérek tekintetében magasan vezet az informatika, ugyanis akár több mint 275 ezer forintos eltérést mutat más képzéshez képest (például a müvészetközvetítéshez mérten) és majdnem eléri a félmilliót is (mesterképzés esetében meg is haladja).

A képzések kiválasztása során mindig szem előtt kell tartani, hogy mi a célunk: a magas jövedelem, vagy a munka szeretete (bár természetesen a kettő nem zárja ki egymást), esetleg a munkavégzés feltételei, vagy a munkakört jellemző egyéb adottságok.

2017/18 alapképzések végzettjei 2019 decemberében: Átlagbérek
2017/18 alapképzések végzettjei 2019 decemberében: ÁtlagbérekFotó / DRP 2020

Ami az elhelyezkedési időt illeti, abban is élen jár ez a terület.
Hiszen míg ez a jogi képzésnél akár a 3 hónapot is elérheti, addig ez az informatikánál csupán egy-másfél hónap között van. Tehát itt a diplomád megszerzése után valószínűleg nem kell sokat keresgélned ahhoz, hogy megtaláld a jól fizető munkádat.

Ezt igazolja az is, hogy 94 százalék feletti a végzettek közül felsőfokú végzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatottak aránya, mely ennél a területnél a legmagasabb.

Felsőfokú végzettséget igénylő foglalkoztatottság mértéke
Felsőfokú végzettséget igénylő foglalkoztatottság mértékeFotó / DPR 2020

A többi évhez képest 35 százalékos növekedés a fizetésekben  

Ha összevetjük a 2015/16 és a 2017/18 között végzett alapszakos hallgatók bruttó frissdiplomás jövedelmét, akkor azt láthatjuk, hogy 360 ezerről 488 ezerre nőtt a fizetés, amely elég jelentős emelkedést mutat. Mesterképzés esetében pedig 540 ezerről 650 ezerre növekedett a bérezés.Tehát minél képzettebb valaki (például mesterképzést szerez), annál jobban nő a juttatása és a munkaerőpiaci előnye is.

Érdemes azonban azt is megnéznünk, hogy konkrétan melyik szakot választjuk: a mérnökinformatikus szak végzősei 521 ezer forintos, a programtervező informatikus szak diplomásai 486 ezer forint, a gazdaságinformatikus szakról kikerültek 443 ezer forintot kerestek egy hónapban. Persze nem mindegy melyik egyetemre vagy főiskolára jelentkezünk, hiszen ez is komoly különbségeket okozhat. A munkaerőpiacon a legjobb eséllyel a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) hallgatói indulnak, nekik volt a legmagasabb induló bérük. Őket a győri Széchenyi István Egyetem informatikus hallgatói, majd az Óbudai Egyetem végzősei követik.

A mesterképzés nagyon sokat hozzátesz az indulóbérhez: a BME informatikus mesterdiplomájával 740 ezer forintos átlagos frissdiplomásbért lehetett elérni. Nem véletlen, hogy a BME hallgatóinak 55 százaléka továbbtanul mesterképzésen. Őket a Corvinus és az ELTE hallgatói követik a továbbtanulási arányban.
A képzés utolsó hónapjában dolgozók száma viszont majdnem kétszeresére nőtt a két év alatt, azaz az informatikus végzősök több mint 60 százaléka már rendszeresen dolgozik.

Bár azt írtuk, hogy az egyéni vállalkozások indítása nem örvend nagy népszerűségnek a fiatalok körében, azt láthatjuk, hogy 1,31 százalékról 9,87-re növekedett az a jövedelem, amely megmutatja, hogy mennyi származik vállalkozásból.

Összességében azt mondhatjuk, ha informatikára jelentkezel bérezés és elhelyezkedés szempontjából biztosan nem lehet majd panaszod.

Kövess minket továbbra is, ugyanis folyamatosan hozzuk az új DPR adatokat!

A diplomantul.hu oldalon lévő további infókkal még átfogóbb képet kaphatsz arról, hogy mi vár rád az adott szak elvégzése után!