Legfrissebb adatok a gazdaságtudományi fizetésről

Folyamatosan hozzuk nektek a legújabb adatokat a Diplomás Pályakövetési Rendszer kutatásából, melyből megtudhatjátok, hogy mekkora jövedelemre és milyen általában a munkaerőpiaci helyzetre számíthatnak az egyetemről frissen kikerült hallgatók.

Az mind szép és jó, hogy ezen a területen található Magyarország legnépszerűbb alapszakja a gazdálkodási és menedzsment szak, de milyen esélyekkel indulsz a diploma megszerzése után?
Máris mutatjuk mi a helyzet az alapképzésen:

Fizetések szempontjából benne van a TOP 5 képzési területben (4. helyen). Itt havi bruttó 357 ezer forint bérezésről beszélhetünk, mely a legjobb fizetéstől 130 ezerrel, a legrosszabbtól pedig 144 ezer forinttal tér el. Tehát a gazdaságtudományi jövedelem valahol a középmezőnybe sorolható.

Elhelyezkedési időben sem áll rosszul a képzés, ugyanis benne van a TOP 3 területben, amelynek elvégzésével a leghamarabb helyezkedhetsz el. Ez kicsivel kevesebb mint másfél hónapot jelent. Az álláskeresők körében pedig csak 2 tized százalékkal mutat rosszabb eredményt, mint az informatika, ami nem rossz arány.

Fizetések szempontjából a gazdaságtudomány benne van a TOP 5 képzési területben.
Fizetések szempontjából a gazdaságtudomány benne van a TOP 5 képzési területben.Fotó / Csorba Tímea

Előző évhez képest:

Ha összevetjük a 2015/16 és a 2017/18 között végzett alapszakos hallgatók bruttó frissdiplomás jövedelmét, akkor azt láthatjuk, hogy ez 422 ezerről 357 ezerre csökkent, mely elég meglepő, hiszen más területeken a növekedés a jellemző. Ez a tendencia figyelhető meg a mesterképzésen is, ugyanis 552-ről 465 ezer forintra redukálódott a fizetés.
Azonban az jól kivehető, hogy mennyire jövedelmező mesterképzésre menni, ugyanis minimum 100 ezer forintos többlettel számolhatunk. Nagyobb eltérés mutatkozik a képzés utolsó hónapjában dolgozottak számában is, ugyanis 29,23 százalékról, 54,40 százalékra növekedett. A tanulás melletti munkavégzés szintén emelkedett 4 százalékkal. Az álláskeresők aránya pedig több mint 1 százalékkal csökkent a 2 év alatt.

Nem mindegy az sem, hogy melyik egyetemet és szakot választjuk:

  • A legtöbben a BGE-n végzik el a gazdaságtudomány képzést.
  • A munkaerőpiacon a legjobb eséllyel a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói indulnak, nekik volt a legmagasabb induló bérük, mely a 462 ezer forintot is elérte, ezt követi a BME (405 ezer Ft) és az ELTE (385 ezer Ft) közel azonos értékkel.
  • Végzés után a leghamarabb az Eötvös József Főiskola hallgatói tudnak elhelyezkedni a munka világában, közel fél hónap alatt.
  • Szakok közül az alkalmazott közgazdaságtanon (444 ezer Ft) és nemzetközi gazdálkodáson (423 ezer Ft) lehet a legjobban, bruttó 400 ezer forint felett keresni. A legkevesebbet pedig a turizmus és vendéglátáson (298 ezer Ft).
  • Ez a képzési terület főként Budapesten és Pest megyében központosul, ugyanis 48 százalék körül van az itt tanuló diákok száma.
  • Itt is, mint az informatikai képzésnél, a vállalkozásból származó jövedelem gyarapodott, méghozzá 5 százalékkal.

A diplomantul.hu oldalon lévő további infókkal még átfogóbb képet kaphatsz arról, hogy mi vár rád az adott szak elvégzése után!

Kövess minket továbbra is, ugyanis folyamatosan hozzuk az új DPR adatokat!