Mennyit keresnek a frissdiplomás művészek? Itt vannak a legfrissebb adatok!

A művészeti területen szerzett diplomával rendelkezők az ötödik legjobban kereső csoport a Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) legújabb kutatásának eredményei szerint. A kutatás, amelyről már korábban is írtunk, az egyes képzési területeken végzett hallgatók elhelyezkedési lehetőségeit vizsgálja.

A kutatásban olyan hallgatók vettek részt, akik a 2017/18-as tanévben szereztek alap- vagy mesterdiplomát, így az adatfelvételkor, 2019 decemberében még legfeljebb másfél éve dolgoztak felsőoktatási diplomát igénylő állásban. 

Átlagbér szempontjából az informatikusok a legkeresettebbek, a művészeti területen végzettek pedig az ötödik helyen állnak.  

Ez az adat az alapképzésekre vonatkozik, ahol művészeti diplomával átlagosan 286 724 forint az átlagbér. Az alapdiplomával rendelkezők közül a kameraman végzettséggel rendelkezők fizetése a legmagasabb, átlagosan 522 373 forint.

Festőművész, grafikusművész és színművész osztatlan képzésen végzettek körében a pályakezdő átlagbér 296 763 forint, televíziós műsorkészítő felsőoktatási szakképzés után pedig 248 969 forint.

Mesterdiplomával művészeti területen az átlagos havi jövedelem pályakezdőként 328 633 forint.

A megkérdezetteknek csupán egy nagyon kis hányada volt álláskereső státuszban 2019 decemberében.
A megkérdezetteknek csupán egy nagyon kis hányada volt álláskereső státuszban 2019 decemberében.Fotó / 123RF

Művészeti diplomával kevés az esély arra, hogy állás nélkül maradsz.

A megkérdezetteknek csupán egy nagyon kis hányada volt álláskereső státuszban 2019 decemberében: az alapképzést végzettek közül ez mindössze átlagosan 1,55 százalék. Az osztatlan festőművész diplomával rendelkezők esetén ez az arány 2,7 százalék, a grafikusművészeknél pedig 4,76 százalék. A diplomás színművészek közül egy olyan sem volt, aki álláskereső lett volna ebben az időszakban.

Televíziós műsorkészítő felsőoktatási szakképzésen végzettek közül mindössze 3,08 százaléknak nem volt munkája 2019 decemberében.  

A művészeti mesterképzést végzett 198 hallgató közül viszont a diploma megszerzése utáni másfél éven belül mindenkinek lett olyan munkája, mely felsőoktatási végzettséget igényel.

A diplomantul.hu oldalon lévő további infókkal még átfogóbb képet kaphatsz arról, hogy mi vár rád az adott szak elvégzése után!

Konda Nikolett