Mennyit keres egy pályakezdő jogász?

Korábbi cikkünkben már bővebben olvashattál róla, milyen képzések és egyetemek közül választhatsz, ha a jogi szakma érdekel. A Diplomás Pályakövetési Rendszer legfrissebb eredményeiből megtudhatod, milyenek az elhelyezkedési esélyek és milyen fizetésre számíthatsz, ha ezt a pályát választod.

A DPR kutatása során olyan volt hallgatók pályáját követte, akik a 2017/18-as tanévben szereztek diplomát. Az adatok felvételére 2019 decemberében került sor, a résztvevők még igencsak újak a munkaerőpiacon, ezért az adatok jól megmutatják, milyen az átlagos frissdiplomás fizetés egy-egy képzési területen.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

A jogi alapdiplomával rendelkezők átlagosan 2,41 hónappal diplomájuk megszerzése után találnak állást. Ezzel a DPR által vizsgált területek közül a jogi az, amelyiknél átlagosan a leghosszabbra nyúlik az álláskeresési időszak. Másfél évvel később viszont a volt hallgatók mindössze 0,92 százaléka maradt csak álláskereső. Azoknak, akik az osztatlan jogász képzést választották, több mint 3 hónap volt az elhelyezkedési idejük, és a kutatás idején 0,72 százalékuk volt álláskereső státuszban.

Az adatok jól megmutatják, milyen az átlagos frissdiplomás fizetés egy-egy képzési területen.
Az adatok jól megmutatják, milyen az átlagos frissdiplomás fizetés egy-egy képzési területen.Fotó / 123RF

A kriminológia mesterszakon végzett diplomások alig több mint 1 hónap alatt találtak állást, és a DPR kutatásának elvégzésekor egyikük sem volt álláskereső. Másfél év után a legtöbb állás nélküli a felsőoktatási szakképzést végzettek közül került ki, az ő esetükben ez az arány 2,76 százalékra rúg. A jogi felsőoktatási szakképzésen az elhelyezkedés ideje átlagosan 2,3 hónap volt.

Lássuk a frissdiplomás fizetéseket!


igazságügyi igazgatási alapképzési szak

231 869 forint
munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási alapképzési szak
280 492 forint

jogász osztatlan képzési szak

306 799 forint

jogi felsőoktatási szakképzési szak

236 298 forint

kriminológia mesterképzési szak

358 020 forint

A diplomantul.hu oldalon lévő további infókkal még átfogóbb képet kaphatsz arról, hogy mi vár rád az adott szak elvégzése után!

Konda Nikolett