Mennyit keres egy bölcsész? Most megtudhatod!


Mindannyian hallottunk már olyan kliséket, hogy egy bölcsész diplomával csak éhen lehet halni, vagy nem lehet jól elhelyezkedni, de vajon tényleg így van? A Diplomás Pályakövető Rendszer (DPR) friss kutatásának adatai megmutatják az igazságot.

A friss bölcsész diplomával rendelkező személyek átlagos fizetése a top 10 képzési terület közül a 9. helyen szerepel, átlagban 284 ezer forinttal, amely az összes frissen végzett személy átlag keresetéhez képest 84 ezer forinttal kevesebb. Az egyetem elvégzése után a bölcsészek átlagosan meglehetősen gyorsan, azaz 2 hónap alatt találnak maguk számára a szakmájukba illő munkát. A különböző képzési területek álláskeresői között a 6. helyen állnak, mely a friss diplomások 1.17%-át teszi ki.

A legnépszerűbb bölcsésztudományi kar az ELTE-BTK, és szintén ugyanitt a Pedagógiai és Pszichológiai Kar. Ezek mellett a bölcsészhallgatók előszeretettel választják a Károli Gáspár és Pázmány Péter egyetemek Bölcsésztudományi karjait is, vidéken pedig a Debreceni Egyetem a legnépszerűbb a bölcsészek között.

De melyik szakon mennyit lehet keresni? 

A vizsgált bölcsész szakok közül jelenleg a legtöbben pszichológia alapképzésen végeztek, melynek 10%-a rögtön dolgozni ment, átlagosan 247 ezer forint fizetéssel. 85%-uk tovább tanult mesterképzésen, és a hallgatók fele pedig a képzés mellett dolgozik is. A legmagasabb átlagfizetést a germanisztika diplomával rendelkezők kapják, mely 344 ezer forint. Germanisztikán az alapképzés elvégzése után az emberek fele munkába áll továbbtanulás nélkül. A legalacsonyabb havi fizetés 174 ezer forint, melyet a néprajz diplomával rendelkezők kapnak. A kezdő pedagógusok esetében maradnak a legkevesebben álláskeresők, a szakma fizetése átlagosan 258 ezer forint.

Az egyetem elvégzése után a bölcsészek átlagosan meglehetősen gyorsan, azaz 2 hónap alatt találnak maguk számára a szakmájukba illő munkát.
Az egyetem elvégzése után a bölcsészek átlagosan meglehetősen gyorsan, azaz 2 hónap alatt találnak maguk számára a szakmájukba illő munkát.Fotó / 123RF

A korábbi évek statisztikáihoz képest megállapítható, hogy több bölcsészdiplomával rendelkező személy aktív a munkaerő piacon, de az összes szak átlagfizetése jelentős csökkenésen ment keresztül. Míg a 2014-es adatok szerint például a keleti nyelvek és kultúrák diplomásai átlagosan 423 ezer forintot kerestek, ez az összeg jelenleg 264 ezer forint.

A diplomantul.hu oldalon lévő további infókkal még átfogóbb képet kaphatsz arról, hogy mi vár rád az adott szak elvégzése után!

Csesznok Flóra