Szegedi Tudományegyetem - Mindenki egyeteme

„Amellett, hogy magas oktatási és kutatási színvonal, valamint komoly gyógyító tevékenység jellemzi az SZTE-t, az is nagyon fontos, hogy az egyetemi éveket tartalommal tudjuk megtölteni" – vallja Prof. dr. Gellén Klára, a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese.

Mi alapján választják ezt a felsőoktatási intézményt a fiatalok?

Amikor a felsőoktatási intézmények között válogatnak a jelentkezők, az elsődleges számukra a képzés színvonala. Nálunk ez igen magas, a nemzetközi rangsorok is ezt mutatják. Nagyon fontos az az eredmény és visszacsatolás, hogy a munkaerőpiacon hogyan és mennyire gyorsan tudnak elhelyezkedni a nálunk végzett fiatalok. A visszajelzések szerint ezek a mutatók is kiválóak a Szegedi Tudományegyetem esetében, ez pedig mindenképpen hozzájárul ahhoz, hogy hozzánk jelentkezzenek a diákok. Rendkívül fontos ugyanakkor az is, hogy minőségi tartalommal tudjuk megtölteni az egyetemi létet. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy komoly közéleti kulturális élet is jellemezze az intézményt. Például az Egyetemi Tavasz és az Őszi kulturális Fesztivál olyan programsorozatok, amelyek a kultúra és a művészet iránt érdeklődőknek szólnak. Gyakran hirdetünk versenyeket, fotópályázatokat, vagy versírás pályázatokat is. Emellett szimfonikus zenekar, öntevékeny egyetemi színházkör és egyetemi énekkar is működik az egyetemen. A Kulturális Irodának kifejezetten az a feladata, hogy kulturális programokat szervezzen. Számtalan olyan rendezvényünk van, amelyen a hallgatóink megmutathatják mi mindenben tehetségesek.

Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese
Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyetteseFotó / Mediaworks

Mennyire fontos, hogy egyénileg odafigyeljenek a hallgatóikra?

A felvételizőkkel a kapcsolattartást már a belépésük előtt elkezdjük. A Junior Akadémia kiváló programokat szervez, emeltszintű érettségire felkészítő kurzusokat tart, idegen nyelvi órákat kínál a felvételizők számára. Többféle támogatási lehetőséget és ösztöndíjat biztosítunk. Akik első helyen jelentkeznek és kerülnek be ide, azok az úgynevezett Start Ösztöndíjban részesülnek. De bárki kaphat tanulmányi, szociális, vállalati ösztöndíjakat, a kimagasló tehetségek pedig a Talent ösztöndíjra pályázhatnak.

Az integrálódást segítendő programot is indítottunk ez az SZTE Plusz program, ami kifejezetten azt a célt szolgálja, hogy a középiskolából a felsőoktatásba átlépő tanulók könnyebben illeszkedjenek be, megismerjék az egyetemet, lépést tudjanak tartani a követelményekkel. Ez játékosan, kihívások teljesítésével vezeti be az egyetemi életbe a felvételt nyert hallgatóinkat.

Gondoskodunk a tanulási nehézségekkel küzdő fiatalokról is, hogy nekik se legyen teljesíthetetlen a felsőoktatás. Célzottan és egyénileg foglalkozunk azokkal a hallgatókkal, akik rászorulnak, hiszen az esélyegyenlőség nagyon fontos számunkra. Mindenki egyeteme vagyunk. A látás és hallássérült hallgatóink az Életvezetési Tanácsadó Központtól informatika eszközöket kaphatnak, és mivel egyre nagyobb hangsúlyt kap a munkaerőpiacon is az élethosszig tartó tanulás elve, így családbarát egyetem is vagyunk. Teljes mértékben támogatjuk a kisgyermekes édesanyákat. Ezért hoztuk létre Kismama Ösztöndíjat, és számukra lehetőséget adunk, hogy órarendjüket is kedvezményes tanulmányi rend keretében állíthassák össze, úgy hogy az számukra elfogadható legyen. Természetesen baba-mama szobát is biztosítunk a hozzánk érkező kismamáknak.

Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese
Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyetteseFotó / Mediaworks / Frank Yvette

Összegezve a belépéstől a diplomáig támogatjuk a hallgatóinkat. Mentoráljuk őket egészen a diploma megszerzéséig. Utána pedig, Alma Mater szervezetünk tagjaiként maradhatnak kapcsolatba az SZTE-vel.  

A vírushelyzet az oktatást is új kihívások elé állította?

Az SZTE összességében zökkenésmentesen vette ezt az akadályt. Itt már eleve volt egy digitális környezet, hiszen ez a mai világban szinte már elvárás, hogy akár a világ két legtávolabbi pontja között is azonnal kapcsolatot lehessen teremteni. Így például e-learning tananyagok, videók már a korona vírus járvány előtt is voltak. Rugalmasan tudtunk átállni. Az egy hetes tavaszi szünetet követően mindenhol beindult az oktatás az online platformon és néhány évvel előre is hoztuk azokat a fejlesztési törekvéseinket, amelyeket folyamatosan szerettünk volna bevezetni. A mi rendszerünk a CooSpace modulú rendszer nagyon komoly fejlesztésen esett át az elmúlt időszakban. Tulajdonképpen minden online oktatási igényt kielégít. Itt lehet videókonferencia keretében online előadást, fogadóórát, interaktív órákat tartani, és itt találhatóak a videóleckék is. Természetesen megkérdeztük a hallgatóinkat is, hogy milyen tapasztalataik voltak a rendszerrel kapcsolatban, ezeket pedig figyelembe vesszük a továbbiakban. Ez nagyban segíti, hogy hatékonyabb legyen az oktatás az online térben is.

A Coursera nemzetközi oktatási platform igénybevételére is ebben az időszakban került sor. Ennek segítségével más nagy egyetemeknek, cégeknek mint például a Google, az IBM, a Yale egyetem, csaknem ötezer kurzusát érhetik el és végezhetik el ingyenesen a hallgatóink. Ezekről tanúsítványt állítunk ki, és mindenképpen előnyt jelentenek a munkaerőpiacon való elhelyezkedés során.

Ha nagyon röviden kellene összefoglalni, összességében melyek a Szegedi Tudományegyetem legfontosabb jellemzői?

A sokszínűség, a magas szintű oktatás és kutatás. Valamint nagyon fontosnak tartjuk, hogy nemzetközileg elismert, színvonalas egyetemként tartsanak számon minket. 

Az interjú teljes terjedelmében:

 

NÉVJEGY
Prof. dr. Gellén Klára

Felsőfokú tanulmányait a Szegedi Tudományegyetem, Állam-és Jogtudományi Karán végezte. Jogi „summa cum laude" minősítésű diplomáját 1994-ben vette át.

Korábban egyéni ügyvédként tevékenykedett, majd a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Üzleti Jogi Intézet vezetője lett. Jelenleg az SZTE oktatási rektorhelyettesi pozícióját tölti be 2018 decembere óta.