Hogyan hat az orvostanhallgatók bevonása a járványkezelésbe az egyetemi teljesítményükre?

A kormány a veszélyhelyzet kihirdetésekor kérte az orvosegyetemi hallgatók segítségét a koronavírus-járvánnyal szembeni egészségügyi védekezésben, hiszen ezen egyetemisták választott hivatása, hogy gyógyító-megelőző tevékenységet végezzenek. Ebben a különleges helyzetben mindenkinek az a közös érdeke, hogy megóvjuk a magyar emberek életét és egészségét, az érintett orvostanhallgatók pedig esküjüknek megfelelően segítik a védekezést.

A járvány elleni harcba mostanra már több ezer orvos- egészségügyi hallgatót vontak be, akik nap mint nap segítik az egészségügyi dolgozókat, és az Országos Mentőszolgálat munkáját szűrések elvégzésével, illetve klinikákon és korházakban végzett betegellátással. Tevékenységükért, mely általában kéthetes elfoglaltságot jelent, hatalmas elismerést, az egyetemükön gyakorlati tanulmányi krediteket, illetve fizetést is kapnak, hiszen hallgatói munkaszerződéssel dolgoznak.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, mely az orvos- és egészségtudományi egyetemek fenntartója, azt nyilatkozta, hogy a járványügyi helyzetben segítő tevékenységet végző hallgatókat semmi sem hátráltathatja a tanulmányi előrehaladásban, ezt az egyetemeknek támogatni kell. Ennek fényében az érintett intézmények ebben a tanévben új szabályzatokat hozhatnak a hallgatóik tanulmányi és vizsgakötelezettségeiről, melyek kedvezőbb feltételeket biztosítanak a járványban helytálló egyetemistáknak. Emellett minden oktatót arra ösztönöznek, hogy a hallgatók többletfeladatainak súlyát vegye figyelembe a teljesítményértékelés során.

Kíváncsi vagy, milyen fizetésre számíthat egy frissen diplomázott orvos- és egészségtudományi hallgató? Nézd meg erről szóló cikkünket!

Csesznok Flóra