Megjelent a Felsőoktatási felvételi tájékoztató - mi változott?

Mint ahogy azt már írtuk elindul a felvételi jelentkezés a 2021 szeptemberében induló alap-, osztatlan és mesterképzésekre, valamint a felsőoktatási szakképzésekre. Azonban ma az új Felsőoktatási felvételi tájékoztató is napvilágot látott.

Milyen újdonságokra számíthatsz benne?

  • A szakképzésről szóló új törvény létrehozta az okleveles technikusi képzést, így a felvételi eljárás kiegészült az erre vonatkozó szabályokkal is. Az új technikusképzésben a szakmai vizsga emelt szintű érettségi vizsgának felel meg, de a jeles vagy jó eredményű szakmai vizsga is a felvételi pontszámítás alapjául szolgálhat a szakirányú továbbtanulás esetében.
  • A szakmai- és tanulmányi versenyeken elért eredményeket többletpontokkal jutalmazzák a felvételi eljárás során. Például a Nemzetközi Diákolimpián elért helyezések például 100, a Visegrádi Négyek Közgazdasági Diákolimpiáján elértek 30, az Országos Haditorna Versenyen elért helyezések pedig 15 pontot érnek.
    Ennek célja az, hogy a pontszámítások kedvező változása ösztönözze a tehetséges fiatalok tudományos és szakmai elkötelezettségét.

Hamarosan jövünk a pontos módosításokkal, de addig is itt tanulmányozhatjátok az új Tájékoztatót.