Mennyit kereshetsz a társadalomtudomány különböző területein?

A társadalomtudomány egy gyűjtőfogalom, mely szerteágazó területeket foglal magába, mint például a szociológia, politológia, nemzetközi tanulmányok, kommunikáció és médiatudomány. Ha vonz valamelyik terület, de nem tudod, milyen kilátásaid lehetnének diploma után, ne aggódj, ugyanis a Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) kutatási eredményei megválaszolják kérdéseid.

A társadalomtudományi területen friss alapképzési diplomát szerzett személyek elhelyezkedésüket követően átlagosan 287 ezer forintot keresnek, mely az összes képzési terület közül a 7. helyen szerepel. A statisztikák azt is megmutatják, hogy az egyetem elvégzése után igen rövid időn belül, azaz átlagban kevesebb, mint két hónap alatt tudnak elhelyezkedni a diplomások. Kevesen maradnak munka nélkül, ugyanis az álláskeresők aránya mindössze 0.5%.

Mennyit keresnek a társadalomtudomány különböző ágain végzett személyek?
Mennyit keresnek a társadalomtudomány különböző ágain végzett személyek?Fotó / Shutterstock

Mennyit keresnek a társadalomtudomány különböző ágain végzett személyek?

A legmagasabb kezdőfizetéssel a nemzetközi tanulmányok diplomásai rendelkeznek, mely átlagosan 345 ezer forint.  

Ezzel szemben a legalacsonyabb fizetést az informatikus könyvtáros alapszakot végzett hallgatók kapják, ennek összege 252 ezer forint. A szociális munka, kommunikáció és médiatudomány, szociológia és szociálpedagógia alapszakok friss diplomásai mindannyian átlagban 262 és 266 ezer forint közötti fizetést kapnak jelenleg. A politikatudomány alapszakot végzett hallgatók kezdőfizetése pedig 336 ezer forint.

A szociológia, társadalmi tanulmányok és politikai tudományok alapszakot végzett hallgatóinak a fele továbbtanul mesterszakon, míg a szociális munka, szociálpedagógia, informatikus könyvtáros és kommunikáció és médiatudomány alapszak diplomával rendelkezők fele továbbtanulás nélkül helyezkedik el a munka világában.

A frissen diplomázott társadalomtudósok átlagfizetése a statisztikák alapján az elmúlt időszakban csökkenés áldozata lett. Míg egy kezdő informatikus könyvtáros csupán 30 ezerrel keres kevesebbet, addig a politika tudományok és a nemzetközi tanulmányok diplomásai kezdő fizetése átlagban 141 ezer forinttal csökkent.

Érdekel, hogy az élet többi területén mennyit lehet keresni egy friss diplomával? Nézz szét a többi DPR cikkünk között!

A diplomantul.hu oldalon lévő további infókkal még átfogóbb képet kaphatsz arról, hogy mi vár rád az adott szak elvégzése után!

Csesznok Flóra