Mennyit kereshetsz életek megmentésével?

Mindig is a Grace Klinika és a Doktor House volt a kedvenc sorozatod, valamint nem jogi úton szeretnél életeket menteni és dr. címet viselni, akkor irány az orvos- és egészségtudomány képzési terület.

Az orvos- és egészségtudomány képzési terület TOP szakja: általános orvos osztatlan mesterképzés.

Vigyázat, csak erős gyomrúaknak ajánljuk! Ha már a vér látványa is megvisel, válassz inkább másik szakmát!

De mit is tanulhatsz itt?

Az általános orvos osztatlan mesterszak gyakorlatorientált képzés. A szak alapozó és előkészítő klinikai ismeretekből (természettudományos, orvostudományi, magatartástudományi alapismeretek) és klinikai szakmai ismeretekből épül fel. A képzés hossza 12 félév, amely magában foglalja az évközi és nyári szakmai gyakorlatokat.

Az oklevél doktori címet is tanúsít. Ez azért elég menő, nem?

A képzést követő rezidens (szakorvos)-képzés további legalább három évet vesz igénybe, és feltétele a szakorvosi tevékenységnek, az önálló praxisnak. A képzés során az alap- és mesterképzést osztatlan formában teljesítik a hallgatók.

Olyan tárgyaid lesznek, mint:

  • anatómia
  • bonctermi gyakorlat
  • biokémia
  • sürgősségi betegellátási alapismeretek
  • patológia

Mi vár rád diploma után?

Az általános orvoshallgatók 69 százaléka munkát vállal, 7 százalékuk további tanulás mellett teszi ugyanezt. Ők rezidens orvosként, szakorvosjelöltként vagy orvosként helyezkednek el. Orvos- vagy egészségtudományi diplomával átlagosan alig több mint két hónap alatt el lehet helyezkedni.

Mennyi lehet a fizetésed?

A diplomás pályakövetés legújabb adatai alapján már beszámoltunk róla, milyen bérezésre számíthat egy végzős, ha ezt a területet választja. Általános orvosként átlagosan bruttó havi 422 ezer forinttal kalkulálhatsz.

A Figyelő Felsőoktatási Rangsor 2021-es kiadványában szereplő általános orvos osztatlan mesterképzés TOP 4-es listája a következőképpen alakult:

Ranghely Intézmény neve Végzettek havi bruttó modellezett átlagjövedelme 2020. június
Végzettek havi bruttó átlagjövedelme 2017. december
Végzettek közül felsőfokú végzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatottak aránya
1. DE-ÁOK 542 882 Ft 408 257 Ft 98,6%
2. PTE-ÁOK 522 164 Ft 392 677 Ft 97,6%
3. SZTE-ÁOK 517 497 Ft 389 167 Ft 98,8%
4. SE-ÁOK 503 886 Ft 378 931 Ft 96,6%

Figyelembe kell venni, hogy az általános orvosképzésre épülő rezidensképzés esetén többféle ösztöndíjban részesülhetnek a végzettek, ami befolyásolta az adatokat.

A 2021-es Felvételi Rangsor készítésénél még csak 2017-es DPR adatok voltak elérhetőek és csak szakértő által modellezett fizetést tudtak beírni a készítők. Azonban december 21-én megjelentek a pályakövetési rendszer alapján képzett friss adatok, amelyek - mivel még mindig csak a 2018-as jövedelmi helyzetet veszik figyelembe - némi eltérést mutat a rangsorban.

Ezek alapján a TOP4 fizetés szerinti rangsor:

 Ranghely  Intézmény neve  Végzettek havi bruttó átlagjövedelme 2019. december
1.  DE-ÁOK  473 290 Ft
2.   SE-ÁOK  442 742 Ft
3.   SZTE-ÁOK  439 407 Ft
4.   PTE-ÁOK  409 849 Ft

A felvételi jelentkezés elkezdődött, éppen ezért a következő - jelentkezési időszakban - napról-napra, hétről-hétre igyekszünk nektek minden képzési területet - a lehető legtöbb szempont szerint - bemutatni, hogy megalapozottabb legyen a döntésetek és könnyedén megugorjátok a felvételit.

Jelmagyarázat
Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar DE-ÁOK
Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar PTE-ÁOK
Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar SE-ÁOK
Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar SZTE-ÁOK