Magas szintű nyelvtudás, gyors elhelyezkedés

„A pedagógiai tudás minden munkahelyen,illetve a társas és a közösségi életben is nagyon fontos és hasznos" – mondta Navracsics Judit, a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának dékánja.

Mit tart a kar három legfontosabb jellemzőjének?

Az oktatás, a tudományosság és a régió kiszolgálása a három fő célunk, valamint a három legnagyobb erősségünk. Az oktatás alatt azt értem, hogy a felsőoktatás mindhárom szintje jelen van a karunkon: alap-, mester- és doktori képzésre is várjuk a hallgatókat. A tudományosság alatt elsősorban a kutatásra gondolok. Vannak kutatócsoportjaink, kutatási pályázataink és nemzetközi professzorok is oktatnak nálunk, akik úgy gondolom, még tovább emelik a nálunk folyó képzés színvonalát. A régió kiszolgálása annyiban az előnyünk, hogy igyekszünk olyan szakokat indítani, amelyekkel olyan szakembereket tudunk képezni, akikre a régióban szükség van.

A hasonló tematikájú karok közül miért önöket választják a diákok?

Elég nagy hangsúlyt fektetünk a beiskolázási körutakra, ahol igyekszünk felkelteni a hallgatók érdeklődését. Vannak egyrészt olyan szakjaink, amik vagy nincsenek máshol, vagy nagyon kevés helyen léteznek, így ezek nagy vonzerőt jelentenek.
Ilyen például a mentálhigiénés közösség- és kapcsolatépítő mesterszak, a közösségszervező alapszak, a dráma- és színházismeret tanári szak vagy a kommunikáció- és médiatudomány alapszak kulturális és kreatív ipari specializációja. Jellemzően nincsenek óriási tömegek egy-egy szakunkon, így az oktatókkal sokkal közvetlenebb viszony alakulhat ki. A visszajelzések alapján segítőkésznek, odaadónak tartanak minket a hallgatók. Amire nagyon büszke vagyok, hogy évek óta az látszik, hogy azok a diákok, akik nálunk folytatnak tanulmányokat – különösen mesterképzésben – előszeretettel maradnak nálunk és kezdenek bele a következő szintű doktori képzésbe.
A város kulturális élete is vonzó a hallgatók számára: több fesztiválnak is otthont ad a település, illetve 10 kilométerre van a Balaton, a Bakony és egy órára Budapest.

Mely területek azok, amelyekben az egyetem kiemelkedő teljesítményt nyújt, illetve jobban szerepel a versenytársakhoz képest?

Korábban említettem a kutatócsoportjainkat, amik szerintem kiemelkedők. Az irodalom- és kultúratudományi kutatóműhelyünk egy elnyert pályázat révén most leginkább összehasonlító irodalom- és kultúratudományi kutatásokat végez. A nyelvészeti kutatócsoport egyértelműen a többnyelvűség kutatására szakosodik, aminek nagy hagyománya van az egyetemünkön. Eleinte egyéni, majd kiscsoportos kutatások voltak, mostanra pedig eljutottunk oda, hogy már nemzetközi, világhírű professzorok is csatlakoztak hozzánk. Kiemelném még, hogy 2020 januárjában úgy döntöttünk, hogy minden szakunkat elindítjuk távoktatás formájában is, így egy szélesebb hallgatói réteget tudunk elérni.

Mi az, amire az egyetemi élet, a hallgatói közösség kapcsán a legbüszkébb?

A tanulóinak rendszeresen szereznek kari, illetve szakesteket, ahová meghívják az oktatókat is. Megrendezzük a Veszprémi Egyetemi Napokat (VEN), amelyben szintén aktívan részt vesznek. Van vers- és mesemondó kör, tánckörök, a drámás oktatóink pedig különböző drámacsoportokat működtetnek.
A mentorprogramunkra nagyon büszke vagyok, mert vannak magyar, külföldi és hátrányos helyzetű hallgatóink is. A mentorprogramban igyekszünk minden diákot támogatni. A tehetséggondozásért elsősorban az oktatók a felelősek. Az Országos Tudományos Diákköri Konferencián irodalom- és kultúratudományból szép eredményeket szoktak elérni hallgatóink. A mentorprogramban a tanulók is aktívan részt vesznek: mind offline, mind online biztosítunk lehetőséget arra, hogy találkozzanak, és segítsék egymást akár a tanulmányaik, akár az életük során.

Navracsics Judit, a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának dékánja
Navracsics Judit, a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának dékánjaFotó / Figyelő Felsőoktatási Rangsor 2021

Mennyiben és hogyan tudják figyelembe venni a munkaerőpiaci igényeket?

Vannak olyan képzéseink, amik vagy az országban nem túl elterjedtek, vagy a mi beiskolázási körzetünknek, az Észak-Dunántúlnak különösen fontosak. 2023-ban Veszprém lesz Európa kulturális fővárosa, és az ehhez kapcsolódó igények kiszolgálására, például kulturális, kommunikációs szakemberek képzésére még nagyobb hangsúlyt fektettünk az elmúlt időszakban.
Új szakokat is indítottunk, hogy tudjunk olyan szakembereket képezni, akikre szükség lesz a 2023-as rendezvénysorozathoz, és ezek a szakjaink nagyon népszerűek.
A digitális átállás kapcsán úgy láttuk, hogy szükséges és hasznos lehet néhány új szakirányú továbbképzés elindítása, így szeptembertől indul az Interaktív oktatási stratégiák és módszerek, a Digitális állampolgárság-kompetencia fejlesztése, valamint az Oktatástervezés és digitális tananyagfejlesztés.

Miért alkalmazzák a munkaerőpiaci szereplők az önöknél végzett diákokat előszeretettel?

A nálunk végzettek hamar és magas fizetéssel tudnak elhelyezkedni. A pályakövetés azt mutatja, hogy a nyelvtudás nagyon fontos, és a nálunk végzők nagyon magas szintű nyelvtudásra tesznek szert, amit hasznosítani is tudnak a munkaerőpiacon. A pedagógiai jellegű végzettségek miatt a HR-vonalon szintén jó arányban tudnak elhelyezkedni a hallgatóink, valamint a kulturális intézmények is előszeretettel alkalmazzák a nálunk végzetteket.

Mit gondol, mennyire inkluzív az önök intézménye?

Az épületeink akadálymentesítettek. A valamilyen szempontból hátrányos helyzetű hallgatókat segíti egyrészt a mentorhálózat, másrészt pedig van egy úgynevezett SAS Bizottságunk, ahol szakemberek foglalkoznak a diákokkal. Például diszlexiásokat segítenek, vagy olyanokat, akiknek hivatalos igazolásuk van arról, hogy nem tudnak nyelvet tanulni. Őket egyénileg támogatják abban, hogy a diploma megszerzéséhez szükséges nyelvtudásra szert tegyenek.

Névjegy: Navracsics Judit
• 62 éves, két felnőtt fia és három unokája van
• Orosz nyelv és irodalom szakos középiskolai tanárként diplomázott az ELTE BTK-n 1984-ben, majd a Veszprémi Egyetem Tanárképző Karán (most
Pannon Egyetem) 1993-ban angol nyelv és irodalom szakos középiskolai tanár végzettséget is szerzett. PhD-fokozatát a JPTE-n (most PTE) szerezte 1999-ben, majd az ELTE-n habilitált 2007-ben. Az MTA doktora 2015 óta.
• A Lovassy László Gimnázium orosz-angol szakos középiskolai tanára volt Veszprémben 1984–1993 között, majd a Pannon Egyetemen töltött be különböző pozíciókat: 2009-től tanszékvezető, majd intézetigazgató, 2018-ig a Pannon Nyelvvizsga vezetője, 2017 óta a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar dékánja.

Ha kíváncsi vagy, hogy mit javasol Navracsics Judit azoknak, akik nem nyernek felvételt az első helyen választott képzésükre, és melyik a számára legkedvesebb szak az karon és miért, akkor olvasd el a teljes interjút a Felsőoktatási Rangsor 2021-es kiadványában, melyet megvásárolhatsz az újságárusoknál vagy megrendelheted itt. 

Arról, hogy mennyit kereshetsz ezen a területen, tudj meg többet itt.