A felvételi sorrend kialakítása

Elindult az idei felvételi eljárás, de te még azt sem tudod, hogyan kezdj neki? Lassan annak is eljön az ideje, hogy pontosan tudnod kell, melyik intézmény, hányadik helyre kerül a listán! Segítünk egy kicsit, ha bizonytalankodnál!

Fontos tisztázni, hogy egyelőre még nem késtél el! Bőven időben vagy, gondold át alaposan, hogy mit szeretnél. Ha idén fogsz érettségizni, azért; ha már korábban érettségiztél, de újra felvételizel, akkor azért. Az alábbi szempontok segíthetnek jó döntést hoznod!

1. Légy következetes, ne eszetlenül!Nincs értelme annak, hogy 15 különböző szakra adod be a jelentkezésed. Ha még nem tudod eldönteni, hogy mit szeretnél igazán, akkor válassz ki 1-2 helyet, amit reálisnak érzel és ha nem tetszik, később még mindig módosíthatsz rajta, felvételizhetsz máshová.

2. Légy őszinte saját magaddal!Amennyiben tudod, hogy milyen szakra szeretnél menni, mérlegeld, hogy milyenek az esélyeid. Nézz utána, hogy az előző években mennyi volt a ponthatár és add be több helyre is, ahol ugyanezt a szakot elindítják. Ha nem vesznek fel elsőre az áhított intézménybe, de máshová igen, azzal nem veszítesz sokat. Az első félév, vagy év után átjelentkezhetsz, ha nem tetszik és legalább sok alapozó tárgyon már túl leszel. Sok egyetem ugyanis elfogadja a máshol elvégzett tárgyakat, ha annak témája és tematikája megegyezik az általuk oktatott anyaggal; ráadásul a kreditpontokat is megkaphatod érte. Egyetem és tanár függő, mennyit számítanak be. Időt és energiát spórolsz, ha nem kezded teljesen elölről a már megtanultakat, a tapasztalatod viszont máris több lesz, mint újdonsült egyetemista társaidé.

Amennyiben tudod, hogy milyen szakra szeretnél menni, mérlegeld, hogy milyenek az esélyeid.
Amennyiben tudod, hogy milyen szakra szeretnél menni, mérlegeld, hogy milyenek az esélyeid.Fotó / 123RF

3. Legyen biztonsági mentsvárad!Írj be mindenképp olyat is, ahová majdnem biztosan felvesznek. Lehet ez egy alacsonyabb ponthatárú szak, vagy felsőfokú szakképzés is. Egy év tétlenségnél ugyanis sokkal jobban teszed, ha tanulsz valamit, legalább nem csúszik ki a kezeid közül az érettségi utáni időszak. Még az is benne van a pakliban, hogy pont az „időhúzós" éved miatt fogsz találkozni valakivel, aki később fontos lesz neked; de lehet, hogy megtetszik az adott szak és ezen az irányon maradsz. Érthető persze, ha nem akarsz letenni az álmaidról és ezt jól is teszed! Ha nem sikerül elsőre, vállalhatsz diákmunkát, vagy részmunkaidőt, de tartsd szem előtt, hogy a tanulmányaid legyenek az elsők. Az egyetemista éveket később már nehezebb pótolni.

4. Mindig jobb az aranyközépút, ne variáld túl!A végső módosításnál még jó, ha alaposan átgondolod, mi-hányadik helyen szerepeljen a felvételi sorrendedben. Az viszont már kevésbé szerencsés forgatókönyv, mikor az utolsó pillanatban pánikszerűen átalakítod az egészet és végül csalódás lesz a vége. A sorrendnél ajánlott:

  •  először az álomszakot, az álomhelyre beírni;
  •  utána azokat, ahová még jó szívvel mennél: kezdve a magasabb ponthatárosokkal, lefelé haladva az alacsonyabbakig
  •  és a végére beírni egy olyat, ahol biztosan el tudsz kezdeni valamit
  •  javasolt 5-6 helynél maximalizálni a beírt helyek számát

Bárhogy is lesz, ne izgulj nagyon! Kérj tanácsot a barátaidtól, szüleidtől; mi is itt vagyunk, hogy segítsünk neked!

Magyar Krisztina