Atomerőművi üzemeltetési szakmérnök és szakember szakirányú továbbképzés a PTE-n

Februártól - a múlt évhez hasonlóan - ismét atomerőművi üzemeltetési szakmérnök és atomerőművi üzemeltetési szakember szakirányú továbbképzéseket indít a Pécsi Tudományegyetem (PTE) műszaki kara.

A képzésre azért van szükség, mert egyre nő a kereslet a nukleáris iparban dolgozó szakemberek iránt, mivel a Paks 2 projekthez kapcsolódóan több száz nukleáris szakember munkájára lesz szükség.

A végzett szakmérnökök, szakemberek a felépülő új atomerőműben az atomerőművi technológiai folyamatok üzemeltetése során fellépő feladatokat végezhetik el, de a karon megszerzett ismeretek a nukleáris ipar számos területén hasznosíthatók leszenk.

A szakirányú továbbképzések célja:

  • olyan szakmérnökök, szakemberek képzése, akik alapszintű ismeretekkel rendelkeznek az atomerőmű technológiai folyamatairól,
  • átlátják az atomerőmű fő technológiai rendszereit, az üzemeltetés folyamatát,
  • továbbá tisztában vannak a nukleáris biztonság alapjaival és az atomerőmű biztonságos működtetésével.
Kattints és lapozz ! Ilyen a Paksi Atőmerőmű!
Kattints és lapozz ! Ilyen a Paksi Atőmerőmű!Fotó / Mediaworks

A képzés szervezésével megbízott tanszékvezető Dolgosné Kovács Anita, aki kiemelte, hogy a képzések, beleértve a céljukat, a felépítésüket, a tananyagokat a Paks II. Zrt., valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Pannon Egyetem, a Miskolci Egyetem és a Dunaújvárosi Egyetem együttműködésének eredményeként jöttek létre.

A szakmérnökképzésre többféle, alapképzésben megszerzett mérnöki diplomával, illetve mesterképzési szakok elvégzése után lehet jelentkezni. A szakemberképzésre alap- vagy mesterképzésen szerzett fizikus vagy vegyész oklevéllel rendelkezőket is várnak - jelezték.

A két féléves, levelező tagozatú képzések a Paks II. Zrt. támogatásával - az első évfolyamhoz hasonlóan - adott létszámig térítésmentesen végezhetők el. A jelentkezési határidő január 20.

Hogyan lehet jelentkezni?

Az atomerőművi üzemeltetési szakmérnök/szakember képzésre az adott intézmény által kialakított felvételi rend szerint jelentkezési lapon történik a jelentkezés. A jelentkezéssel kapcsolatos információk és határidők a választott felsőoktatási intézmény honlapján érhetők el.

Forrás: MTI