Egyetemi e-felvételi 2021: Mire figyelj oda mindenképpen?

Ha 2021 szeptemberében szeretnél elkezdeni egy egyetemi szakot, akkor már csak egy hónapod van jelentkezésed leadására, hiszen február 15.-e a határidő! Ezt a folyamatot kizárólag elektronikusan, az E-felvételi rendszerén keresztül tudod megtenni. Néha ijesztő lehet, hogy egyedül kell végigcsinálnod az egész jelentkezést, így összeszedtük, hogy mire figyelj oda mindenképpen, mielőtt adatlapod véglegesen kiengeded a kezeid közül.

1. Személyes adatok

Miután sikeresen regisztráltál, az első lépés a személyes, a középiskolád és a jelentkezési adataid megadása. Mivel ezeket olyan sokszor kérik tőlünk, könnyű szinte automatikusan kitölteni ezt a részt. Nagyon fontos, hogy ténylegesen helyes adatokat adjunk meg, hiszen az a legbosszantóbb, amikor egy egyszerű elírás vagy félregépelés miatt válik érvénytelenné az egész egyetemi jelentkezés. Ezért a biztonság kedvéért mindenképpen ellenőrizd le az adataidat, még akkor is, ha azt gondolod, csukott szemmel is be tudnád őket írni.

2. A megadott szakok

A jelentkezésed kitöltésénél a felsorolt képzések nevében sok a rövidítés, melyekre nagyon oda kell figyelni, hiszen egyetlen betűn múlik, hogy önköltséges vagy állami képzést választasz. Ellenőrizd le, hogy az általad kiválasztott szakok tényleg pontosan ugyanazok-e, amikre szeretnél jelentkezni, és a preferált sorrendben szerepelnek egymás után. Ha bizonytalan vagy a jelentkezési sorrend kialakításában, mi segítünk!

A legtöbb esetben egy szakot több egyetem is meghirdet, tehát erre is érdemes odafigyelni, illetve a képzés különböző tulajdonságait, például, hogy nappali, levelező, osztatlan stb. is nézd át mindenképpen mielőtt véglegesíted a jelentkezésed.

3. A feltöltött dokumentumok

A kért dokumentumot töltötted fel? Minőség, olvashatóság, minden rendben van?

A sikeres jelentkezésedhez és a pontszámításhoz különböző dokumentumok szükségesek, melyeket szintén az e-felvételi rendszerbe kell feltöltened. A véglegesítés előtt ellenőrizd le, hogy minden dokumentumot valóban a saját helyére töltöttél-e fel, és minden hivatalos irat megvan-e, ami a plusz pontjaidat igazolja.
Ha össze vagy zavarodva az idei pontszámítással kapcsolatban, olvasd el ezt a cikkünket!
Arról is győződj meg, hogy minden fontos adat olvasható az általad feltöltött file-ban, és a megfelelő minőségben letölthető a rendszerből.

4. Sikeres feltöltés és hitelesítés

Ha egy rész a felső sávban zöldre vált, azt jelenti, hogy minden helyet sikeresen kitöltöttél benne, ha pedig sárga, akkor van még elmaradásod az adataid megadásában. Ez persze nem egyenlő azzal, hogy mindent helyesen adtál meg, ezért érdemes leellenőrizni az adatokat. Ha mindennel elkészültél, utolsó lépésként hitelesítened kell az adataidat a rendszeren keresztül.

Az adataid és jelentkezésed rögzítésének a határideje február 15.-e, míg a hitelesítéshez rendelkezésedre áll további 5 nap, tehát ezt legkésőbb február 20.-áig kell elintézned. Ha az e-felvételi oldala azt írja ki, hogy további teendőd nincsen, akkor mindent sikeresen teljesítettél.

Az Unilife csapata mindenkinek sikeres egyetemi jelentkezést kíván!

Csesznok Flóra