Mire jó a kreditrendszer?

Ha egyetemre készülsz, jó esély van rá, hogy már hallottál a kreditrendszerről. Ahogy arra is van esély, hogy fogalmad sincs, mire is jó pontosan. Ebből a cikkből viszont mindent megtudhatsz a titokzatos kreditekről!

A kreditrendszer – elméletben – a hallgatók tanulási ráfordítását tükröző rendszer. Ez azt jelenti, hogy az egyetemen vagy főiskolán elvégzett tárgyaknak van egy úgynevezett kreditértéke, ami meghatározza, hogy az adott tárgyat mennyire nehéz elvégezni és mennyi időt kell szánni a tanulásra. Fontos megjegyezni, hogy a kreditérték nem mindig tükrözi a valóságot, hiszen mindenki számára más számít nehezen elvégezhető tantárgynak. Emellett pedig különbséget kell tenni a képzések között is. Simán lehet, hogy egy szakon a nehéz vizsgát és a sok magolnivalót jelzi a magas kreditérték, míg egy másik, gyakorlatiasabb képzésen az óra időtartama vagy a hétről hétre beadandó feladatok mennyisége az oka, hogy a tárgyért sok kredit jár. A kreditpontokat a félév végén szerzed meg abban az esetben, ha sikeresen teljesítetted a tárgyat – ez legalább elégséges osztályzatot jelent.

Ahhoz, hogy kézhez kapd a diplomád, megadott mennyiségű kreditet kell megszerezned az aktív féléveid során.

Sőt, olyan képzések is vannak, ahol félévenként vagy évenként is kötelező megszerezni bizonyos számú kreditet, máskülönben nem tanulhatsz tovább az adott szakon. Az ezzel kapcsolatos információt a választott szakod felvételi tájékoztatójában biztosan megtalálod. Felmerülhet a kérdés, hogy mi értelme a kreditrendszernek, ha eleve meg van adva, milyen tárgyakat kell teljesítened a képzésed során. Ha jól megnézed a mintatantervet, láthatod, hogy nemcsak kötelező tárgyak vannak felsorolva, hanem kötelezően választható és szabadon választható tárgyak is. Az előbbi azt jelenti, hogy egy megadott tantárgycsomagból kell teljesítened meghatározott számú kreditet.

A szabadon választható tárgyakból szintén meghatározott számú kreditet kell megszerezned, azonban ez esetben sokkal nagyobb a választási lehetőséged. Az egyetemeken félévről félévre meghirdetnek olyan tárgyakat, melyek kifejezetten szabadon választható kurzusok, így ezek általában lazábbak és könnyebben elvégezhetők, mint a kötelező tárgyak. De vannak olyan felsőoktatási intézmények is, ahol arra is van lehetőség, hogy a karon vagy az egész egyetemen belül bármilyen, számodra nem kötelező tárgyat vehess fel szabadon választhatóként.

Ahhoz, hogy kézhez kapd a diplomád, megadott mennyiségű kreditet kell megszerezned az aktív féléveid során.
Ahhoz, hogy kézhez kapd a diplomád, megadott mennyiségű kreditet kell megszerezned az aktív féléveid során.Fotó / 123RF

Azt, hogy mennyi a maximálisan megszerezhető kreditpont, a választott egyetem szabályzatában találod meg.

Ez többek között függ attól is, hogy állami ösztöndíjas vagy önköltséges képzési formában tanulsz. Azokon az egyetemeken, ahol a felvett kreditek alapján kell költségtérítést fizetni, önköltségesként bármennyi kreditet felvehetsz, államisként viszont egy megadott kreditszámon felül ki kell fizetned a felvett tárgyakat. Más a helyzet az állandó összegű költségtérítést alkalmazó egyetemeknél. Ha sok szabadon választható tárggyal szeretnéd színesíteni az órarended, érdemes utánajárni, hogyan jár el az egyetemed ilyen esetekben.

Van még egy jó hírünk: megszerzett kredit nem vész el!

A kreditrendszerben az a jó, hogy ha teljesítettél egy adott tárgyat egy képzésen, de azt a képzést nem fejezted be (vagy pont, hogy befejezted, és már egy másik diploma megszerzéséért tanulsz), egy másik képzésen beszámíttathatod a megszerzett tudást abban az esetben, ha vannak átfedések a két mintatanterv között. Ehhez mindenképp tájékozódj a választott egyetem szabályzatából!

Konda Nikolett