Így lesz ötös az emelt szintű magyar érettségi

Hamarosan elérkezik a májusi-júniusi érettségi vizsgák jelentkezési határideje. Ha a célunk az egyetemen való továbbtanulás, akkor az egyik legnagyobb dilemma – hacsak a kiválasztott felsőoktatási szak nem követel meg egyértelműen egy tantárgyat –, hogy milyen tárgyból emeltezzünk. Ha megfordult a fejedben az emelt magyar érettségi, ez a cikk neked szól!

Az emelt szintű érettségik közül talán a magyar nyelv és irodalmat lengik körbe a legsötétebb sztorik. Még a szakterületüket igazán szerető magyartanárok is azzal riogatnak, hogy ennél az érettséginél nincs nehezebb, ezt az érettségit aztán tényleg csak az tegye le, aki hajlandó rá nagyon sok energiát áldozni. Könnyűnek valóban nem nevezhető az emelt szintű érettségi ebből a tárgyból – viszont szeretnénk megnyugtatni mindenkit, aki tervezi letenni!

Először is: az emelt magyarérettségi a gimis irodalomórákhoz képest egy másik dimenzió.

Mit jelent ez? Ha szeretsz olvasni, kedveled a klasszikus irodalmat és emellett a nyelvtannal sem gyűlik meg a bajod, az érettségire való felkészülés valójában szórakoztató lesz. Az emelt magyarérettségi szóbeli tételeihez például általában olyan műveket is el kell olvasni, melyeket a középszintű irodalomórákon gyakran kihagynak a tanárok. Ezek a művek nem egyszerűek, ám egy olvasni szerető érettségiző számára akár kikapcsolódást is jelenthetnek. A kötelező olvasmányokat általában azért nem szokták szeretni a diákok, mert úgy érzik, nem az ő korosztályuknak szólnak. Az emelt szintű érettségi kötelező műveinek nagy része viszont érthető és szerethető is lehet az érettségiző korosztály számára.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy nem kell sokat készülni rá.

A felkészülést az emelt magyarérettségire – kiváltképp az írásbeli tesztre – érdemes hónapokkal a megmérettetés előtt elkezdeni. Ez azért fontos, mert az írásbeli elméletileg bármilyen kérdéseket tartalmazhat a négy középiskolás év anyagából. A felkészülés során ezért magától értetődően a legjobb módszer az, ha szisztematikusan, értelmezve végigolvasod a tankönyveket és a szöveggyűjteményeket, mindegyiket legalább egyszer. Ne ijedj meg: ha ezt most elkezded, nem lesz olyan megterhelő a felkészülés, mint amilyennek tűnik!

A szóbeli érettségin segítségedre lehetnek az évről évre megjelenő kiadványok, melyek a kidolgozott tételeket tartalmazzák.

Ilyen kiadványokat több könyvkiadó is készít, érdemes belőle akár többet is beszerezni. Ha rendelkezel 2-3 olyan könyvvel, amely tanárok és szakemberek által kidolgozott tételeket tartalmaz, és még a saját tudásod is hozzáteszed (igen, ez azt jelenti, hogy el kell olvasnod a műveket), garantáltan jól fog sikerülni a szóbeli magyarérettségi. Egyébként ez a magolósabb része – az írásbeli esetén pedig inkább értelmezni, elemezni kell tudni, és az is fontos, hogy megfelelő alapműveltséggel rendelkezz.

Az irodalom mellett a nyelvtant is fontos átnézni!

Habár az írásbelin elvétve van csak nyelvtani feladat, a szóbelihez pedig elég megtanulni a kidolgozott tételeke, ennek ellenére az emelt szintű nyelvtan még az irodalomnál is több olyan anyagot tartalmaz, mely a középszintű nyelvtanóráknak nem képezi a részét és a tankönyvekben sem szerepel. A szóbeli tételekhez hasonlóan azokról a témakörökről is készítenek kiadványokat, melyek az írásbeli teszten előfordulhatnak.

Az ötös emelt magyarérettségi kulcsa tehát a tananyag alapos tanulmányozása, de ez önmagában nem elég.

Csak akkor érdemes igazán ezt a tárgyat választanod, ha közel áll a szívedhez a klasszikus irodalom és szeretsz elmélyülni benne, máskülönben valóban nehézséget okozhat a felkészülés. Ha viszont úgy döntesz, hogy belevágsz, és szorgalmasan tanulsz az érettségiig, a szuper bizonyítvány mellett sok izgalmas olvasmányélménnyel és szélesebb látókörrel leszel gazdagabb.

Konda Nikolett