Felsőoktatási felvételi 2021 - Ezzel a versennyel szerezhetsz 100 többletpontot

Idén minden eddiginél nagyobb érdeklődésnek örvend a húsz év alatti fiataloknak szóló Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny, melynek első fordulójára 140 projektötlet érkezett. A harmincadik alkalommal megrendezett innovációs versenyen legjobban szereplő fiatalok ösztöndíjban is részesülnek amellett, hogy a dobogós helyezés az egyetemi felvételin 100 többletpontot fog érni, és támogatásban részesülnek a legeredményesebb felkészítő tanárok, középiskolák is.

A 2020/2021-es tanévben meghirdetett versenyre tavaly november végéig lehetett projektötletekkel jelentkezni, melyekből 82 pályázat jutott tovább a második fordulóba, így jelenleg 113 fiatal versenyezhet az összesen 2,5 millió forint ösztöndíjért.

A különleges megmérettetésen a 20 év alatti fiatalok saját önálló, innovatív projeket hoznak létre egy általuk fontosnak tartott kihívás megoldására.

Az első fordulóból továbbjutott versenyzők főként informatikai és műszaki problémák megfejését tűzték ki célul. Számukra a részletesen kidolgozott projekteket 2021. április 1-ig kell beadni. A zsűri április végén választja ki az ösztöndíj győzteseit, illetve azt a három pályázatot, amelyek az európai döntőn képviselhetik Magyarországot.

Az Innovációs és Technológiai minisztérium szerint elengedhetetlen, hogy a magyar fiatalok megfelelő ismeretek, szaktudás mellett innovatív szemlélettel is rendelkezzenek a siker érdekében.

Jakab László professzor, a zsűri elnöke azt nyilatkozta, hogy

az értékelés során elsősorban a probléma megközelítésének eredetiségét és kreativitását vették figyelembe, a terv tudományos értéke és megvalósíthatósága alapján választották ki a legígéretesebb pályázatokat.

Az elnök szerint a megújuló hazai innovációs közösségben kulcsszerepet játszanak a tehetséges fiatalok, akik a tudományos utánpótlást, a kutató-fejlesztő szakemberek új generációját jelentik.

Forrás: MTI

Csesznok Flóra