Így tudod beszámíttatni a más képzésen szerzett kreditjeidet

Valamiért nem tudod, vagy nem szeretnéd befejezni a megkezdett képzésed? Új képzést választanál, de nem szeretnéd, hogy kárba vesszen az eddig megszerzett tudásod? Ebben segít neked a Neptun rendszerben az izgalmas nevű külső ekvivalencia kérvény.

A kreditrendszer mibenléte sok gyakorlott egyetemistának sem teljesen világos, pedig számos előnye van. Ezek közül az egyik az, hogy általa számokban mérhető az egyetemen megszerzett tudásod. Mivel minden magyar egyetemen működik a kreditrendszer, ezért a megszerzett krediteid számára átjárásra van lehetőség különböző képzések és felsőoktatási intézmények között. Ez azt jelenti, hogy ha egy tárgy mindkét képzésben mintatantervében szerepel, beszámíttathatod az új képzésbe a megszerzett krediteket, így a tárgyat nem kell újból elvégezni.

Érdemes tájékozódnod arról, hogy milyen lehetőségeid vannak a tárgyelismertetésre más intézményben, esetleg képzési formában vagy képzésen. Minél közelebb áll egymáshoz két tanulmányi terület, annál nagyobb az esélye az egyezőségnek. Például egy társadalomtudományi képzésről könnyedén átvihetők a filozófiai, szociológiai tárgyak kreditei egy másik társadalomtudományi képzésre. 

Ezt az előnyt természetesen nem csak akkor használhatod ki, amikor abbahagysz egy képzést. Ha már megkaptad a diplomád, és szakirányú továbbképzésre vagy új egyetemi képzésre jelentkezel, ugyanígy beszámíttathatod azokat a tárgyakat, melyeket már tanultál.  

Ahhoz, hogy a teljesített tárgyaid elfogadják, a választott intézményhez kérvényt kell benyújtanod, és szükséged van az elvégzett tárgyak pecséttel és tanszékvezetői aláírással hitelesített tematikájára is. Ez utóbbi intézménytől függően pénzbe is kerülhet.

A kreditrendszer mibenléte sok gyakorlott egyetemistának sem teljesen világos, pedig számos előnye van.Fotó / 123RF

Ha a befogadó intézmény használja a Neptun Tárgyelismerés funkcióját, az jelentősen megkönnyíti ezt a folyamatot.

Itt meg tudod nézni, az általad elfogadtatni kívánt tárgyra van-e már érvényes ekvivalencia szabály. Ha van, az azt jelenti, hogy a tárgyat már korábban vizsgálta és elfogadta az egyetem, így azt nem kell újra vizsgáltatnod. Kérelmet ebben az esetben is be kell nyújtanod, viszont ezt is megteheted a Neptun rendszeren keresztül. A személyes és képzési adataid így automatikusan betöltődnek, a dokumentumokat pedig otthonról is feltöltheted, amivel időt spórolhatsz meg.

Abban az esetben, ha még nem létezik ekvivalencia szabály az általad elfogadtatni kívánt tárgyra, akkor az "Új tárgyekvivalencia vizsgálat kérése" lehetőség használatával kérheted a tantárgyegyezőség vizsgálatát, amennyiben a fogadó intézmény használja ezt a modult. Ha valami gond van a kérvényeddel, az ügyintéző a rendszeren keresztül értesít majd róla, így könnyen és gyorsan javíthatod a problémát.

Konda Nikolett