4 ok, amiért az önkéntes munka szuper dolog

Az önkéntes munka csak látszólag egyoldalú vállalás – a valóságban neked is sok előnnyel jár, ha úgy döntesz, szabadidődet feláldozva segítesz másokon. Elmondjuk, melyek ezek az előnyök!

1. Az önkéntes munka nem érződik kötelességnek, hiszen választhatod azt, ami számodra fontos.

Bármi is legyen a szívügyed – gyerekek, állatok, beteg emberek, szegénységben élők, és még sorolhatnánk –, biztosan találsz olyan önkéntes lehetőséget, amivel azokon segíthetsz, akiken a legjobban szeretnél. Szinte minden jó ügy elősegítésére vannak alapítványok, akik a hozzád hasonló elhivatott embereket keresik. De akár valami új projektet is kitalálhatsz!

2. Ha teszel valami hasznosat az emberekért (vagy állatokért), az az önbizalmadra is jó hatással lesz.

Ehhez az sem szükséges, hogy a választott önkéntes munka valami nagy volumenű dolog legyen. Az is elég, ha időnként ellátogatsz az állatmenhelyre vagy épp a környékbeli időseknek segítesz a bevásárlásban. Az ilyen helyzetek felelősséggel járnak, ami edzi az önbizalmat, és nagyszerű útravaló a felnőtté válás során.

Az önkéntes munka jó lehetőségeket ad.
Az önkéntes munka jó lehetőségeket ad.Fotó / 123rf

3. Önkéntesekre mindig szükség van, így csak az időbeosztásodtól függ, mennyit tudsz ezzel foglalkozni.

Bár a nagyobb alapítványoknál bevett gyakorlat, hogy az önkénteseiknek megadnak egy heti vagy havi időkeretet, amit munkával kell tölteniük, általában az önkéntesség korántsem ennyire szigorú. Akár arra is van lehetőség, hogy az életedből csak egy-egy napot áldozz a szervezetre: az alkalmankénti ételosztások vagy adománygyűjtések tökéletes példa erre.

4. A gyakorlatban is hasznosíthatod azt, amiben igazán jó vagy!

Ez nem csak azt jelenti, hogy a kedvenc gimis tárgyadból korrepetálhatod a nálad fiatalabbakat. Az önkéntes munka jó lehetőséget ad arra is, hogy szakmai tapasztalatot szerezz, ami azért jó, mert gyakran már a frissdiplomásoktól is elvárják, hogy legyen néhány hónap vagy év szakmai tapasztalatuk. Egy-egy alapítvány működtetéséhez sok különböző szaktudású emberre van szükség. Ha úgy érzed, tanulmányaid során szerzett szaktudásoddal segíteni tudnád egy szervezet munkáját, bátran keresd fel őket! A jövőbeli önmagad azért is hálás lesz neked, hogy van mit feltüntetni az önéletrajzban.

Konda Nikolett