Szakdolgozat tippek: ezekre figyelj

Fordulóponthoz érkeztél, de nem tudod, hogyan láss neki? Adunk néhány javaslatot, ha most állsz neki a szakdolgozatnak!

Ha elsőkörben definiálni akarnád az érzést, ami ez idő tájt kavarog benned, akkor valószínűleg olyan gondolatok fognak eszedbe jutni, minthogy

  • most kell igazán nagyot alkotnom,
  • ezt már illene majd kitenni a vitrinbe,
  • ezen kívül itt a vége fuss el véle.

Igen, jól sejted, ez már nem csak egy beadandó, hanem egy nagyon komoly projekt, amivel bizonyítod, hogy az elmúlt néhány évben nem hiába jártál ide, nem volt fölösleges annyi vizsgát letenned. A szakdolgozat tényleg egy olyan feladat, amire jó eséllyel felnőttként is büszkén fogsz tekinteni. Nem azért, mert szépen be van kötve, hanem azért, mert emlékezni fogsz rá, hogy mi munka áll mögötte. Ennek súlyától azonban nem kell most megijedned, ugyanis a befektetett energia mennyisége maga fogja majd meghozni a dolog horderejét.

De hogyan vágj bele?

1. Témaválasztás

Kutatómunkád tárgyául érdemes elsősorban olyan témakört választanod, ami az egyetemi éveid alatt mindig is közel állt a szívedhez, vagy olyat, amihez menet közben kerültél közel. Fontos, hogy élvezd is, amivel dolgozol, ugyanis utálattal nem lehet csinálni. Célszerű fontolóra venned azt is, hogy mely területeken, kik lennének a konzulenseid. Ha kedvenc oktatód kicsit más témát preferál, mint te, az se legyen akadály. Ha valakivel működik az összhang, egy jó témavezetővel valóban képes lehetsz arra, hogy életed munkáját add ki a kezeid közül.

2. Ütemezés

Közhely, hogy ne hagyd az utolsó pillanatra. Tényleg ne! A szakdolgozat esetében sok olyan tényező is eléd gördülhet akadályként, amire nem számítasz az elején: például nem jutsz hozzá egy fontos forráshoz, vagy menet közben egyéb apróságokra is kitérnél a tökéletesség érdekében, de ehhez már plusz kutatómunka szükséges; de az is lehet, hogy szimplán lebetegedsz, mikor az utolsó hétvégére hagyod az egészet.

Szánj rá elég időt, írj egy menetrendet és a végéhez adj hozzá némi ráadást is, mert bármi közbejöhet.

Ugyanis, ha teljesen elkészülsz, még utána is van teendő bőven: sokszor át kell olvasnod elejétől a végéig; tartalomjegyzéket, hivatkozásokat pontosan megjelölnöd, és be is kell köttetned, ahol szintén rádszakad az ég, amikor csak a harmadik nyomdában tudják majd elvállalni. Nem kell idegösszeomlást kapnod.

Szánd rá az időt, ez a titok nyitja.
Szánd rá az időt, ez a titok nyitja.Fotó / 123RF

3. Plágium

Lehetséges, hogy olyan témát dolgozol fel, amit korábban már mások is, de az is számba vehető, hogy nem találsz a saját ötletedhez még csak hasonlót sem és a dolgozatod beadása után rögtön elkezdesz készülni a Nobel-díj átadóra is. Ez eddig rendben van, egy dolgot viszont semmiképp se felejts el: a plágium oda-és vissza irányban is nagyon súlyos dolognak számít, erre mindenki nagyon kényes! Akárhonnan is veszed a forrásod, ha elfelejtesz hivatkozni, vagy rosszul teszed ezt, máris plágium gyanújába keveredsz. Nem nagy dolog, de sokat bukhatsz rajta. Ha pedig valami egyértelműen a Te forradalmi ötleted, figyelj rá, hogy más se lophassa el tőled forrásmegjelölés nélkül.

4. Megfogalmazás

Bagatellnek hangzik, de esetleg kérj meg valakit, akinek számít a véleménye, hogy olvassa át a munkádat. Tudniillik nem mindenki tudja jól szavakba önteni a gondolatait, pláne írásban. Rengeteg harsány, extrovertált, vezető kvalitásokkal megáldott karakter a látszat ellenére nem fogalmaz jól. Ennek alapján egy összeszedett, briliáns szakdolgozat is könnyen nevetségessé válhat az alsó tagozatos, tőmondatos tálalási stílustól. Ennek persze ellenkezője is megeshet: ha mondjuk a magyar nyelv zsonglőre megfelelő szakmai tartalom nélkül könnyedén leveszi a lábáról az ítélő bizottságot. Nincs aranyszabály; van, akinek ez könnyen megy, de akad olyan is, aki küzd az oldalak számával, miként tudna többet varázsolni belőle. A lényeg, hogy saját szellemi terméked legyen és fogadd el a segítséget is. Légy alázatos és törekedj rá, hogy a szakdolgozat tükrözzön téged.

Ne hozz szégyent saját magadra. Olyan legyen, amibe a lelkedet is beletetted.