Egészségügyi mérnökképzés indul a PTE-n, mutatjuk a részleteket!

Újít a Pécsi Tudományegyetem: ősztől egészségügyi mérnököket is képeznek. A program a műszaki és informatikai megoldások orvostudományi alkalmazási lehetőségeinek keresésére épül.

A PTE ma reggeli közleményéből kiderül, hogy a műszaki és informatikai kar által, az általános orvostudományi kar együttműködésével indítják az egészségügyi mérnök programot (Biomedical Engineer Program - BEP), melynek előzménye, hogy a két intézményegység évek óta hosszú távú kutatási projekteken dolgozik együtt.

A gyakorlatorientált oktatás során egyebek mellett a háromdimenziós képalkotás és tervezés lehetőségeinek vizsgálata, az élő szövetek nyomtatással való előállítása, valamint a mesterséges intelligenciával bíró művégtagok létrehozása kerül majd a középpontba. A leendő hallgatók több specifikus irány közül is választhatnak, ezek között van a neurorehabilitáció és ember-gép kapcsolat, valamint az orvosi képalkotó eljárások, a 3D-bioprinting és a szövetnyomtatás. A program mesterfokozatú oklevél megszerzését teszi majd lehetővé és erőteljesen alapoz a hallgatók természettudományi ismereteire. Így elsősorban műszaki, informatikai, orvos- és egészségtudományi, valamint természettudományi szakon végzettek jelentkezésére számítanak. A biotechnológia és az ahhoz kapcsolódó határterületek a jövő technológiái, a szakemberekre ezen a területen biztos jövő vár - áll a közleményben.

A PTE benne van abban a 32 hazai és 19 külföldi egyetem között, amelyek részt vesznek a 2021-es online Educatio kiállításon! Ne maradj le!

forrás: MTI