Felsőoktatási felvételi 2021- Webináriumunkkal segítünk megugrani!

Hamarosan itt a február 15-e, az egyetemi felvételi jelentkezések benyújtásának határideje. Az UniLife csapata fontosnak tartja, hogy segítsen nektek megalapozott döntést hozni életetek egyik legfontosabb élethelyzetében. Tartsatok velünk második webináriumunkon, melynek címe Felvételi 2021. Hat kiváló szakértőt hozunk el nektek, akik pályaválasztási praktikákkal, felvételi szabályokkal és tanácsokkal látnak el benneteket. A videót február 1-jén 16:30-kor nézhetitek meg Facebook oldalunkon.

Egyetemi felvételi 2021 - Lássuk a programot!

A webinárium Pintér Lívia, az UniLife főszerkesztőjének köszöntőjével kezdődik 16:30-kor, melyet hat kiváló előadás követ, végül pedig körkérdésekkel összegezzük az elhangzottakat.

16:30-16:32 Megnyitó

Pintér Lívia, az UniLife főszerkesztője

Pintér Lívia, az UniLife főszerkesztője
Pintér Lívia, az UniLife főszerkesztőjeFotó / Mediaworks / Stefler Balazs

 

BEMUTATKOZÁS

Az oktatási portfólió vezetője, az UniLife felsőoktatási portál főszerkesztője kommunikáció szakos diplomáját újságírás szakirányon 2005-ben a mai Metropolitan Egyetemen (korábban BKF) szerezte.

Sokéves újságírói, értékesítési és menedzsment tapasztalat birtokában 2014-ben vette át kommunikáció- és médiatudomány szakos mesterdiplomáját (környezeti kommunikáció és kommunikációtervezés specializációkkal) a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. A Figyelő külsős újságírójaként 2011 óta dolgozott, 2017-től a hetilap munkatársa, és a Felsőoktatási Rangsor kiadvány szerkesztője, főszerkesztője. A Figyelő Cappuccino rovatát 2018 nyarától 2020 őszéig vezette, amikortól az unilife.hu portál főszerkesztője.

 Kik is lesznek az előadók és miről lesz szó? Máris mutatjuk!

16.32-16.40

Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese

Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese
Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyetteseFotó / Kőhalmi Péter

BEMUTATKOZÁS

Jogász végzettséget a Károli Gáspár Református Egyetemen, történelem szakos, középiskolai tanári végzettséget az Eötvös Lóránt Tudományegyetemen szerzett.

2007 óta dolgozik felsőoktatási területen, 2012-től az Oktatási Hivatalban vezetőként.

MIRŐL HALLUNK TŐLE?

Előadásában Vanó Renáta a felvételi rendszer szabályszerűségeiről, a pontszámítás rejtelmeiről és az idei többletpontokat érintő változásokról beszél. Praktikus tanácsok, gyakorlati útmutatás – az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese segít, hogy ne vessz el a jelentkezés útvesztőiben.

16.40-16.48

Nagy Zoltán, a Századvég üzletágvezetője, felsőoktatási szakértő

Nagy Zoltán, a Századvég üzletágvezetője, felsőoktatási szakértő
Nagy Zoltán, a Századvég üzletágvezetője, felsőoktatási szakértőFotó / Kőhalmi Péter

 

BEMUTATKOZÁS

Nagy Zoltán 20 éve foglalkozik a felsőoktatás témájával, már hallgató korától érdekelte ez a téma. Elsősorban a diplomák munkaerőpiaci értéke, az egyetemi lét finanszírozása, a hallgatói hitelezés (Diákhitel) tartozik és a felsőoktatási rangsorok készítése tartozik az érdeklődési körébe. A Felsőoktatási Rangsor felsőoktatási szakértőjeként és a módszertan kidolgozójaként évek óta hasonlítja össze az egyes magyarországi felsőoktatási intézményeket.

Történész-történelemtanár, történelem szakos tanulmányait Szegeden és az ELTE-n végezte, diplomáit az ELTE-n szerezte, a HÖOK alelnöke 2003 és 2007 között, majd két évig a Felsőoktatási Tudományos Tanács tagja. Időközben a Diákhitel Központ FB-tagja 2005-2010 között. Az Educatio Nkft. Felsőoktatási Osztályának, majd az Oktatási Hivatal Felsőoktatási Elemzési Főosztályának vezetője 2013 és 2016 között. A Századvég Alapítvány és a Felsőoktatási Rangsor felsőoktatási szakértője 2017 óta, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. Oktatási Üzletág vezetője 2019- óta.

MIRŐL HALLUNK TŐLE?

Nagy Zoltán abban segít, hogy elhelyezd magadban az egyetemeket és a felsőoktatás rendszerét, milyen szempontok érdekesek a döntésnél. Célja bemutatni a várható béreket, különbségeiket és a felsőoktatás várható költségeit is. Elmondja azt is, hogyan értelmezd a rangsorokat, hogy minél megalapozottabb döntést hozz az életeddel kapcsolatban.

16.48-16.56

Limpár Imre, tanácsadó szakpszichológus

Limpár Imre, tanácsadó szakpszichológus
Limpár Imre, tanácsadó szakpszichológusFotó / Kőhalmi Péter

BEMUTATKOZÁS

Szakmájában azon kevesek közé tartozik, akiket sokkal inkább a jövő, mintsem a múlt érdekel. Elsősorban a hogyanok foglalkoztatják, és a változás mikéntjei. Szakterületei az időgazdálkodás, a karriermenedzsment, a konfliktus- és stresszkezelés és az önbizalom pszichológiája. A siker tervezhető és a 100 mondat, amely megváltoztatta az életemet című könyvek szerzője. Credója: „Abban hiszek, hogy mindig van másik út, mindig tehetünk mást, mint eddig tettünk, ezért lehetséges a változás és a változtatás."

MIRŐL HALLUNK TŐLE?

Hallgató leszek!? – Az elég jó pályaválasztási döntés mibenléte
A magyar felsőoktatásban a diákot hallgatónak hívják. A régiek azt mondták: nevében a végzete (nomen est omen). Így van-e ez? Mit tehet ma vajon egy 18 éves fiatal azért, hogy a XXI. században ne csak papíron és ígéretek szintjén legyen övé a jövő, hanem a valóságban is tehessen ezért? Milyen egy elég jó pályaválasztás? Hogyan érdemes dönteni és aztán felkészülni a döntés megvalósítására? Milyen pillérekre építhetjük fel a saját jövőnket? Mi a pályaválasztás igazi jelentősége? Előadónk ezen kérdések mibenlétét firtatja.

16.56-17.04

Komócsin Laura MCC, Senior Executive Coach, a Business Coach Kft. ügyvezető igazgatója

Komócsin Laura MCC, Senior Executive Coach, a Business Coach Kft. ügyvezető igazgatója
Komócsin Laura MCC, Senior Executive Coach, a Business Coach Kft. ügyvezető igazgatójaFotó / Kőhalmi Péter

 

BEMUTATKOZÁS

Komócsin Laura 1998-ban kitüntetéses közgazdász diplomát szerzett, majd egy nemzetközi tanácsadó cégnél kezdte meg karrierjét sokat dolgozva külföldön Malajziában, Norvégiában, Hollandiában, Angliában. Főállású coachként 2004 óta dolgozik multinacionális nagyvállalatok felsővezetőit támogatva. Olyan cégek vezetőivel, mint a PEPSI, az Ericsson, a SPAR vagy az IBM. Az International Coach Federation magyar tagozatának alapító-elnöke, 4 magyar és 2 angol nyelvű könyve jelent meg. A Haszon Magazin 25 legfontosabb magyar nő listájára választotta 2010-ben és 2011-ben az ELTE kutatása szerint a legismertebb hazai coach. 2014-ben elindította a SPARKLE self coaching globális CSR programot, melynek eBookját már 24 nyelvre fordították le. Tavaly megalapította a "Jobb vezetők, jobb világ!" díjat

MIRŐL HALLUNK TŐLE?

Ne parázz, ha még nem tudod, mi akarsz lenni! Komócsin Laura megosztja veletek, hogyan döntött 18 évesen, melyik egyetemre menjen - akkor még a coach szakma nem is létezett. Lehet, hogy a szakma, amiben dolgozni fogsz, ma még nincs is. Készülj fel, de leginkább az életre, tanulj meg változni!

17.04-17.12

Bukta Péter, az Oktatási Hivatal Tájékoztatási Osztályának vezetője

Bukta Péter, az Oktatási Hivatal Tájékoztatási Osztályának vezetője
Bukta Péter, az Oktatási Hivatal Tájékoztatási Osztályának vezetőjeFotó / Kőhalmi Péter

 

BEMUTATKOZÁS

Bukta Péter végzettsége pályaválasztási- és munkavállalási tanácsadó. Korábban az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. Tájékoztatási Irodájának, majd 2016-tól a jogutód Oktatási Hivatal Tájékoztatási Osztályának vezetője.

MIRŐL HALLUNK TŐLE?

Bukta Péter ismerteti a legfontosabb határidőket, és a hozzájuk kapcsolódó alapvető teendőket röviden. Felhívja a figyelmet a jelentkezési határidő utáni ügyintézési időszakról, hiszen nem ér véget a felvételi azzal, hogy a jelentkező beadja a kérelmét. Összefoglalja, melyek a legfontosabb benyújtandó dokumentumok.

17.12-17.20

Murai László, a HÖOK elnöke

Murai László, a HÖOK elnöke
Murai László, a HÖOK elnökeFotó / Kőhalmi Péter

 

BEMUTATKOZÁS

A HÖOK munkájának szervezési és irányítási feladatait a Közgyűlés által választott elnök látja el, aki 2019 januárja óta Murai László. A választott testületek vezetésén túl, folyamatosan koordinálja a szervezet munkáját, együttműködik a - különösen az ágazathoz tartozó - gazdasági és társadalmi szervezetekkel. Hivatalból tagja mindazon országos felsőoktatási szervezeteknek, amelybe a HÖOK a hatályos jogszabályok alapján képviselőt delegálhat, továbbá biztosítja a szervezet képviseletét minden felsőoktatást érintő országos és nemzetközi fórumon.

MIRŐL HALLUNK TŐLE?

Fontos, hogy minél több tehetséges fiatal döntsön úgy: folytatja tanulmányait egyetemi szinten is. A tavaly és idén jelentkezőknek kiemelt figyelmet kell szentelnünk, hiszen ők a járványhelyzet miatt kifejezetten nehéz helyzetben vannak. Erről beszél a HÖOK elnöke, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy érdemes a hallgatói közösségi életbe is bekapcsolódni.

17:20-tól

A webinárium körkérdései

A körkérdéseink során arra keresssük előadóinkkal a választ, hogy
- milyen szempontokat vegyen figyelembe a felvételiző, mielőtt benyújtja valamelyik intézményhez a jelentkezését?
- mennyire számít összetettnek a hazai felvételi rendszer külföldi viszonylatban?
- általában a jelentkezési időszak során mikor jutnak döntésre a felvételizők, hová adják be a jelentkezésüket?
- milyen arányban jutnak be a vágyott szakra a felvételizők?

Reméljük, találkozunk a virtuális térben!
Írd be a naptáradba: február 1. 16:30!

Még van időd- Jelentkezz! Felvételi 2021- az UniLife segít megugrani!

Ha kíváncsi vagy előző webináriumunkra is, melynek a pénzügyi tudatosság volt a témája, akkor itt visszanézheted.