Újabb egyetem a modellváltó intézmények között

Arról már egy korábbi cikkünkben írtunk, hogy folytatódik a felsőoktatás átalakítása és újabb intézmények álltak be a modellváltó egyetemek sorába. Így van ez a Debreceni Egyetem (DE) esetében is, ugyanis kezdeményezik, hogy a felsőoktatási intézmény állami alapítású vagyonkezelő alapítvány által fenntartott egyetemmé alakuljon át. Erről rendkívüli ülésén, 65 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül döntött január 21-én az egyetem szenátusa.

E szerint a Debreceni Egyetem kezdeményezi a fenntartónál az áttérést az új szervezeti formára, az egyetem valamennyi eddigi tevékenységének folytatásával, beleértve a betegellátást is.

Az egyetem közleménye szerint a 2021-2024 közötti időszakra vonatkozó intézményfejlesztési tervet - amelynek egyik melléklete a modellváltásról szóló elképzelés - decembertől széles körű egyeztetés előzte meg, ennek is köszönhető, hogy a szenátus nagy arányban, ellenszavazat nélkül, három tartózkodás mellett fogadta el a dokumentumot.

Szilvássy Zoltán, az egyetem rektora és Bács Zoltán, az egyetem kancellárja szerint

az alapítványi fenntartás a jelenleginél kiszámíthatóbb, rugalmasabb működési környezet megteremtésével növeli a Debreceni Egyetem versenyképességét és az intézmény bevételszerző képességét, ezáltal lehetőséget teremt arra, hogy megvalósítsák azt a hat éve megfogalmazott célt, hogy az egyetem önfenntartóvá váljon.

Továbbá az új finanszírozási formában az intézmény gyorsabban reagálhat a térség gazdasági igényeire, így a magyar fiatalok versenyképesebb képzésben és a munkaerőpiacon is értékesebb oktatásban részesülhetnek.

A modellváltással megteremtődik a feltétele, hogy a DE a regionális gazdaság- és iparfejlesztés, pénzügy, oktatás, tudomány valódi központja legyen.

Az egyetem vezetőinek "reményei szerint" augusztus elsejével térhetnek át az új működési modellre Debrecenben.

Figyeljétek az UniLife oldalát, hamarosan interjúkkal is jelentkezünk a témában.


Forrás: MTI