Egyetemre felvételizel? Akkor ezt mindenképpen olvasd el!

Heteken belül, február 15-én lezárul a felsőoktatási jelentkezési időszak a szeptemberben kezdődő alap-, osztatlan és mesterképzéseire. A felvételizők több ezer szak közül válogathatnak, mely nem egy egyszerű döntés. Választások megkönnyítéséhez szeretnénk pár hasznos információt adni.

A felvételi jelentkezésedet az E-felvételi rendszerén keresztül tudod benyújtani, melyhez ebben a cikkünkben kaphatsz iránymutatást. Elmondjuk, mire figyelj oda mindenképpen, mielőtt adatlapod véglegesen kiengeded a kezeid közül. A felvételi sorrend kialakításához (fejenként legfeljebb hat hely jelölhető meg) pedig itt olvashatod el tanácsainkat.

Egy emelt szintű érettségi már mindenkinek kötelező, de számos más jogcímen is gyűjthetők értékes pluszpontok. Ha marad az elmúlt években megszokott trend, akkor a fiatalok legnagyobb része most is ingyenes helyekre kerülhet be.

Ha még nem tudod, hova jelentkezz, látogass el még ma vagy holnap az Educatio oktatási szakkiállításra, melyre itt tudsz regisztrálni. A szervezők egy úttörő, többnyelvű virtuális expo-t hoztak létre, melyen egyszerre 51 felsőoktatási intézmény vesz részt.
Három nap alatt összesen 32 hazai és 19 külföldi egyetem standját kereshetik fel a látogatók, megismerkedhetnek többek közt felnőtt- és szakképző helyekkel, nyelvtanulási és ösztöndíj programokkal, diákmunka-közvetítőkkel, állami nagyvállalatokkal és multinacionális cégekkel is. A legtöbb standon meghatározott időben tájékoztató fórumokat tartanak, de privát kérdéseket is megválaszolnak live, illetve videochat-alkalmazásokon keresztül, és a szokásos színpadi előadások sem maradnak ki. A rendezvény ingyenes.

Az egyetemek zöme egyébként saját online nyílt napokat is tart: az intézmények a honlapjukon, YouTube-csatornájukon, Facebook-oldalukon tesznek közzé prezentációkat, előadásokat, leendő gólyák számára érdekes információkat. Az események időpontjait a Felvi.hu keresőjében érdemes böngészni.

A nyílt napok is a virtuális térben kerülnek megrendezésre.
A nyílt napok is a virtuális térben kerülnek megrendezésre.Fotó / Shutterstock

 Mi volt tavaly?

A tavalyi felsőoktatási felvételire egyébként országszerte csaknem 92 ezren jelentkeztek, akik közül 68 ezren jutottak be első körben az egyetemekre, a felvettek négyötöde ingyen tanulhat. 2020-ban a legtöbb fiatalt – 16 ezret – valamilyen gazdaságtudományi területre vettek fel, de sokan jutottak be műszaki szakokra, és emelkedett a bölcsészetet tanuló gólyák létszáma is. Ezzel szemben az államtudományi, sporttudományi és művészetközvetítési képzéseket kevesen választották.
Szokás szerint az ELTE vette fel a legtöbb elsőévest, a legkedveltebb szak pedig a gazdálkodási és menedzsment képzés volt, ami várhatóan most is sokak kedvence lesz.Tavaly jelentősen visszaesett a pedagógusnak készülők száma; az egyre aggasztóbb tanárhiány miatt fontos lenne, hogy ez a trend visszaforduljon. Érdekes lesz továbbá a Színház- és Filmművészeti Egyetemre felvételizők számának alakulása is, információink szerint az intézmény körüli botránysorozat, a hallgatói blokád miatt felfüggesztett szemeszter sokakat elriasztott.

Jelentős árkülönbségek

A felvételi tájékoztató szerint tavaly óta nem változtak a tandíjak. A legmagasabb összegű önköltséget most is az általános orvosi és fogorvosi képzésekért kell fizetni, 1,35 millió forintot félévenként. A legnagyobb létszámú „tömegszakok" féléves díja azért ennél jóval alacsonyabb, 3-400 ezer forint.

Aki úgy kalkulál, hogy nem lesz elég pontja az állami ösztöndíjas képzéshez, annak érdemes az adott képzés önköltséges verzióját megjelölni, ahová rendszerint könnyebb bejutni.

Túl azon, hogy jó tanulmányi eredmény esetén már a következő évben át lehet kerülni az ingyenes képzésre, sok egyetem saját ösztöndíjrendszert is kínál, kimondottan a fizetős hallgatóknak, és érdemes élni a kamatmentes diákhitellel is.

Jelentős árkülönbségek lehetnek az egyetemek közt.
Jelentős árkülönbségek lehetnek az egyetemek közt.Fotó / Shutterstock

Nem mindegy az sem, melyik intézményben tanulja valaki a választott tudományt: a Corvinuson félévente 450 ezer forintba kerül a gazdálkodási szak, ám ugyanez a Gábor Dénes Főiskolán 260, az Óbudai Egyetemen pedig már 245 ezer forintos tandíjért is elérhető. Az ugyancsak népszerűnek számító mérnöki szakok és a jogászképzés önköltsége átlagosan 300 ezer forint, tanító szakon pedig Egerben már 200 ezer forintért, Vácon pedig akár 160 ezerért is lehet tanulni.

Kezdődhet a pontvadászat

Az állami ösztöndíjak feltétele mindössze annyi, hogy a hallgató a tanulmányokkal megegyező ideig Magyarországon vállaljon munkát, minderre a diplomaszerzést követően húsz éve van.

Fontos tudni, hogy ösztöndíjas helyeket azok az egyetemek is hirdetnek, amelyek az elmúlt évben alapítványi fenntartásra tértek át vagy ahol éppen most van folyamatban a modellváltás. Ezzel kapcsolatban az innovációs tárca azt közölte, hogy a kormány kizárólag az egyetemi szenátusok kezdeményezése esetén tárgyal majd a modellváltásról. – Az innovációs tárca azon dolgozik, hogy az egyetemek központi szerepet töltsenek be a kutatás-fejlesztésben és az innovációban, vállalati és nemzetközi kapcsolataik tovább erősödjenek – tették hozzá.

A felvételin egyébként most is ötszáz pont az elérhető maximum, ebből legfeljebb százat tehetnek ki a többletpontok. Emelt szintű érettségiért vizsgánként 50 pont jár (de egy emelt szintű vizsga már mindenkinek kötelező), a középfokú nyelvvizsgáért 28, felsőfokúért 40 pont, míg felsőoktatási szakképzés elvégzéséért 32 pontot, esélyegyenlőségi jogcímeken pedig 40 pontot lehet gyűjteni.

Sokat nyomnak a latban a tanulmányi versenyek is: az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny dobogós helyezése nem kevesebb mint száz többletpontot ér.

Az egyetemeken jelenleg a koronavírus-járvány miatt távoktatásban tanulnak, bizonyos gyakorlati órák és vizsgák azonban szigorú óvintézkedések betartásával, rektori engedéllyel személyesen is megtarthatók. Szeptembertől, ha minden jól megy, normál munkarendre készülhetnek a felvételizők.

A cikk Csókás Adrienn írása alapján készült.