Itt a II. félév, ilyenkor nehezebben megy a tanulás

Hamarosan vége a vizsgaidőszaknak és indul elölről az egész. Nem látod a végét a körforgásnak, pedig még hátravan a fele? Néhány tipp arra az esetre, ha úgy éreznéd, hogy elfogyott az erőd mostanra!

Túlzás nélkül lehet állítani, hogy a január az egyik legnehezebb hónap az évben: túl vagyunk a karácsonyon, a szilveszteren, még mindig vannak vizsgáink és ha ez nem lenne elég; a vizsgaidőszak befejeztével gyakorlatilag pihenő nélkül indul újra a félév. A nyári szemeszterben már valahogy könnyebben veszi az ember az akadályokat, hiszen a napsütés, a jó idő és a közelgő hosszú szünet mindenkit felvillanyoz. De mi a helyzet ilyenkor, amikor tényleg nem tudunk mibe kapaszkodni?

A szorgosabbak január elején nyélbe ütik a karácsonyfa elbontását, de ez idő tájt már azok is beadják a derekukat, akik amúgy foggal körömmel ragaszkodnak az ünnepi díszpompához. Hozzátartozik ráadásul, hogy a december sem volt az igazi, ha a fa alatt kellett tanulni, érthető hát, ha ez az időszak most kicsit búskomorabbnak tűnik számodra. A pandémiával kapcsolatos elővigyázatos intézkedések miatt a karácsony sem a megszokott módon telt, kisebb létszámmal, kisebb hangerővel teltek az ünnepek, mindenki bízik benne, hogy jövőre talán már jobb lesz.

1. Tudd, hogy nem vagy egyedülHa kicsit szomorkás a hangulatod máma, akkor valószínűleg az imént említettek nagyon is érintenek téged, de ez teljesen rendben van. A többiek ugyanúgy elfáradtak a vizsgaidőszakban; nemcsak a diáktársaid, a tanárok és a környezeted is. Ilyenkorra mindenkinek elege lesz a télből.

Néha lazíts egy kicsit!
Néha lazíts egy kicsit!Fotó / Shutterstock

2. Légy egy kicsit kreatívMozdulj ki, tartsatok száraz januárt! Karácsonykor jó eséllyel amúgy is a pohár fenekére néztél, így vagy úgy; hát most itt a lehetőség, hogy kicsit kitisztítsd a szervezeted! Beszéljetek össze, egy ilyen challange-nek legalább van értelme. Ha eddig nem vetted a fáradságot, hogy feltaláld magad a téli karantén idején, akkor hajrá. Keress egy erdőt vagy egy kilátót, fedezd fel a környezeted! Meg fogsz döbbenni, hogy már a kisebb kiránduló helyeken is mennyien lesznek: az emberi kapcsolatokra ugyanis mindannyian ki vagyunk már éhezve és a szabadban, biztonságosan találkozni igazából most csak így lehet. Nem kell hozzá se túrabakancs, se egyéb menő felszerelés. A lényeg, hogy tudjatok kicsit találkozni, beszélgetni.

3. Tekints előre

Ha a féléved jól alakult, légy magadra nagyon büszke! Ha esetleg kicsit csalódott lennél, ne keseredj el, ezen lehet még javítani! Bár a második félév nehezen indul, annál tartalmasabb viszont: van, aki ilyenkor dönti el, hogy más szakon képzeli a jövőjét és újra beadja a felvételi jelentkezését. Akadnak olyanok, akik az utolsó fázisba lépnek és most fognak nekiállni a diploma munkájuknak, hogy majd a nyár beköszöntével záróvizsgával koronázzák meg elmúlt éveik munkáját; de sokan még az érettségi előtt állva várják, hogy elérkezzen a megmérettetés, hiszen remélik, hogy hamarosan ők is egyetemisták lesznek. A felvételi sorrend kialakítása szintén stresszes lehet, de segítünk abban is. Bármi legyen is a forgatókönyved, vegyél erőt magadon és indítsd el lendületesen a félévet! Nehéz időszakon vagyunk túl, de nem lehet mindent 2020-ra sem ráfogni. Ne halogasd a feladataid, jobb ma, mint holnap.

Mi ott leszünk, amikor feladnád.

Magyar Krisztina