Neptun: hogyan működik a gyűjtőszámlás befizetés?

Egyetemi pályafutásod alatt az oktatással kapcsolatos pénzügyeid jelentős részét a Neptun rendszeren keresztül kezeled. Az egyes intézményekben más-más lehetőségek vannak a befizetések pontos módját illetően. Ezek közül az egyik legegyszerűbb az egyetemeken széles körben elterjedt gyűjtőszámlás befizetés.

A gyűjtőszámla lényege az, hogy az egyetem egy közös számlán kezeli az összes pénzt, amit a hallgatók befizetnek, és azt is szabályozza, hogy az egyes hallgatók mekkora összeghez férhetnek hozzá.
Ez az összeg értelemszerűen az adott hallgató által a gyűjtőszámlára befizetett összeg, ami megjelenik a Neptun Pénzügyek fülén belüli Befizetés modulban.

Arra is van lehetőség, hogy egy intézmény több gyűjtőszámlát kezeljen, ilyenkor a hallgatók egy, vagy akár több gyűjtőszámlához is tartozhatnak.

Gyűjtőszámlára banki átutalással lehetséges a befizetés, mégpedig úgy, hogy a közlemény rovatba beírod az intézmény által kért azonosítót, ami általában a Neptun-kódod. Fontos odafigyelni rá, hogy ne írj el semmit! Viszont ha valamiért mégis értelmezhetetlen az azonosítás, akkor is felkerül a gyűjtőszámlára a pénzed, ha az adott bankszámláról a korábbiakban csak te indítottál átutalást az egyetem részére. Emellett, ha a küldő számlaszáma megegyezik azzal a számlaszámmal, mely hivatalosan be van állítva a Neptun fiókodban, a rendszer hozzád fogja rendelni az összeget.

Ha még nem tartozol az adott gyűjtőszámlához, de az utalás során a rendszer be tud azonosítani, akkor a program automatikusan hozzáad a gyűjtőszámlához és jóváírja számodra a befizetésed.

A gyűjtőszámlás befizetés előnye az egyetemek szempontjából az, hogy anyagilag nagyon kedvező számukra. Emellett a folyamat majdnem teljesen automatizált, így a befizetések könnyen és gyorsan elvégezhetők ezzel a módszerrel.

Konda Nikolett